VIL BYGGE SKOLE I HJEMBYEN:  I sin takketale avslørte Yousafzai at hun vil bruke prispengene på Malala-fondet, som jobber for at flere jenter skal få utdannelse. Hun vil blant annet bygge en skole i sin hjemlandsby. Foto: Tomm W. Chrtistiansen / Dagbladet
VIL BYGGE SKOLE I HJEMBYEN: I sin takketale avslørte Yousafzai at hun vil bruke prispengene på Malala-fondet, som jobber for at flere jenter skal få utdannelse. Hun vil blant annet bygge en skole i sin hjemlandsby. Foto: Tomm W. Chrtistiansen / Dagbladet Vis mer

Vil bruke prispenger på å bygge ungdomsskole i hjembyen

- Jeg vil gi vennenen mine mulighet til å forfølge sine drømmer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Da Malala Yousafzai (17) og Kailash Satyarthi (60) i dag ble hyllet i Oslo rådhus, hvor de fikk overrakt nobelmedaljen og diplom, fikk de samtidig 4 millioner svenske kroner hver. 

I sin takketale avslørte Yousafzai at hun vil bruke prispengene på Malala-fondet, som jobber for at flere jenter skal få utdannelse.

- Det første stedet disse pengene vil gå til er det stedet hvor jeg har hjertet mitt, til å bygge skoler i Pakistan - og spesielt mitt hjemsted Swat og Shangla, sa hun etter å ha mottat prisen.

Malala ble født i 1997 i Shangla-distriktet i Pakistan og bodde der inntil foreldre flyttet til nabodistriktet Swat, der hun vokste opp i byen Mingora.      

- I min landsby er det fortsatt ingen ungdomsskole eller videregående skole for jenter. Jeg ønsker å bygge en slik skole for at mine venner skal kunne skaffe seg en utdanning - og dermed få muligheten til å oppfylle sine drømmer.  Det er der jeg vil begynne, men det stopper ikke der. Jeg vil fortsette denne kampen inntil jeg ser at alle barn går på skole, sa Yousafzai.

Den unge fresprisvinneren kommenterte også Talibans attentforsøk mot henne: Den 9. oktober 2012 tok hun skolebuss som var fullpakket av tjue jenter og tre lærere. Bussen ble stoppet av en Taliban-tilhengere. En mann gikk inn på bussen og spurte «Hvem av dere er Malala?». Ingen av elevene svarte, men flere så på Malala som dessuten var den eneste i bussen som ikke hadde dekket til ansiktet. Mannen tok fram en Colt 45 og avfyrte fire skudd. Det første skuddet gikk gjennom Malalas venstre øyehule, de to neste skuddene traff jenta ved siden av henne.

I takketalen sa hun at hun føler seg sterkere etter det mislykkede angrepet.

- Jeg føler meg mye sterkere etter at jeg ble utsatt for dette angrepet, fordi jeg vet at ingen kan stoppe meg, eller oss, for nå er vi flere millioner som kjemper sammen, sa hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer