Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil bruke quislinger mot Irans prester

Haukene i Bush-administrasjonen vil bruke monarkister og quislinger for å knuse presteskapet i Iran. Men det er splittelse i USA om quislingenes rolle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De såkalte nykonservative i det amerikanske forsvarsdepartementet jobber sammen med flere politikere og organisasjoner langt ute på høyresida. Målet er å skape grunnlaget for en iransk opposisjon som med amerikansk hjelp kan ta makten i Iran.

Pentagons hauker vil ha kronprins Reza Pahlavi, sønnen til den avdøde sjahen, med i kampen for «et fritt Iran». Forsvarsdepartementet prøver også å få støtte fra den iranske eksilorganisasjonen Folkets Mujahedin, MEK, skriver den britiske avisa The Financial Times. Det liker det amerikanske utenriksdepartementet dårlig. For MEK står også på USAs liste over verdens terroristorganisasjoner.

Irak-baser

MEK har helt siden krigen mellom Irak og Iran på 80-tallet hatt militære baser hos Saddam Hussein i Irak. De fleste iranere ser på organisasjonens medlemmer som quislinger fordi de allierte seg med den irakiske fienden. MEK har heller ikke stått høyt i kurs i USA, spesielt fordi organisasjonen på 70-tallet sto bak drap på amerikanske borgere.

Vendepunktet kom i april da amerikanske militære forhandlet fram en avtale med MEK i Irak. Organisasjonen fikk beholde våpnene og uniformene sine mot at de holdt seg i ro. Avtalen vakte bekymring både i Teheran og hos den amerikanske utenriksministeren Colin Powell.

Haukene i Washington ønsker trolig MEK som deltakere i en slags «nordallianse» i en framtidig militærkonflikt med Iran. Landet er sammen med Nord-Korea de to gjenværende «røverstatene» i president Bushs «ondskapens akse».

Millionstøtte

Både Pentagon og høyreorienterte akademikere, jødiske organisasjoner og politikere ønsker at kronprins Reza Pahlavi skal få en viktig posisjon i et framtidig Iran.

Den republikanske senatoren Sam Brown har lagt fram et lovforslag i Kongressen om å gi millioner av kroner i støtte til monarkistiske radio- og tv-kanaler. De skal fra sine studioer i Los Angeles oppfordre til revolusjon i Iran.

Selv ønsker Reza Pahlavi en folkeavstemning om gjenopprettelse av monarkiet i Iran. Hvordan han eventuelt skal kunne samarbeide med MEK, er uvisst. For MEK var med på å styrte hans far, før gruppa kom på kant med det iranske presteskapet.

HOS SADDAM: Eksilorganisasjonen Folkets Mujahedin har hatt sitt militære hovedkvarter i Irak siden 80-tallet. Gruppas krigere har hittil fått beholde sine våpen av USA etter Saddam Husseins fall. Foto: Kevin Frayer/AP/Scanpix
I EKSIL: Kronprins Reza Pahlavi (43) vil tilbake til Iran.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media