Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil bruke resultatet til å bygge opp Høyre

Nestleder Jan Tore Sanner mener valgdagsmålingen er positiv.

Foto: Thomas Rasmus Skaug
Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||  (dagbladet.no) - Hvis vi vi går fire uker tilbake var det ingen som spådde et godt valg for høyre. Nå viser alle målingene fremgang for oss. To av dem viser at vi er soleklar vinner, så får vi håper det holder til seier når stemmene er talt opp, sier nestleder Jan Tore Sanner til dagbladet.no.

- Hva vil Høyre gjøre hvis resultatet blir tilsvarende som valgdagsmålingene?

- Da må vi selvsagt bruke resultatet til å bygge partiet videre. Vi har gjennomført en formidabel valgkamp, noe som viser at vi har mye å bygge på videre, sier Sanner.

Bruker gammel oppskrift
Samtlige valgdagsmålinger viser rød-grønt flertall, noe som betyr at Jens Stoltenberg fortsetter som statsminister dersom det endelige resultatet blir det samme.

- Blir det tungt for dere med fortsatt rød-grønt flertall?

- Vi vil gjøre det samme som vi gjorde for fire år siden, da bygget vi oss opp til kommunevalget to år etterpå, og det lyktes vi med. Hvis resultatet blir fortsatt rød-grønt flertall vil vårt mål være å få flest mulig ordførere, sier Sanner.

I 2005-valget fikk Høyre en oppslutning på 14,1 prosent. I kommunevalget to år etter hadde oppslutningen steget til 17,5 prosent.

Over 17 som kritisk grense
Valganalytiker Svein Tore Marthinsen har under valgkampen analysert regionale og nasjonale målinger for Dagbladet og tidsskriftet Minerva. 

Han sier til dagbladet.no at mellom 17 og 18 prosent er en kritisk grense for Høyre.

- I fylker der Høyre ligger helt på vippen om å få inn ekstra mandater i forhold til i 2005, vil en nasjonal oppslutning på 17-18 prosent gjøre at det vipper i Høyres favør. Havner de ned på 16 prosent, vil det motsatte skje, slik jeg ser det. Derfor er det å havne over denne grensa for Høyre viktig i forhold til hvilken blokk som får mandatflertallet, sier Marthinsen.

Høyreleder Erna Solberg sa til dagbladet.no tidligere i kveld at hun mener et resultat på under 16 prosent er et dårlig resultat.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling