Vil bruke sannhetsserum for å få «baby face» til å tilstå

Indiske etterforskere oppsatt på å få svarene de er ute etter.

DEN ENESTE: Azam Amir Kasab er den eneste overlevende og arresterte etter terrorangrepet i Mumbai. Han ble pågrepet etter skytingen på togstasjonen. Foto: AP Photo/Mumbai Mirror/SCANPIX
DEN ENESTE: Azam Amir Kasab er den eneste overlevende og arresterte etter terrorangrepet i Mumbai. Han ble pågrepet etter skytingen på togstasjonen. Foto: AP Photo/Mumbai Mirror/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Indiske etterforskere sier de er beredt til å ta i bruk sannhetsserum i avhør av den eneste overlevende og arresterte etter terrorangrepet i Mumbai.

Det er kilder i Mumbai-politiet som bekrefter bruken av den omstridte avhørsmetoden overfor den britiske avisa The Times. Bruken av sannhetsserum er noe som i utstrakt grad ble benyttet under den kalde krigens era, og som fortsatt brukes i India.

Blandingen, som ofte består av stoffer som etanol, skopolamine, temazepam og legemidler som tiopental, fører avhørsobjektet inn i en hypnoseliknende tilstand der vedkommende ofte vil gi fra seg informasjon som ellers ville blitt holdt tilbake.

Problemet er imidlertid at sannhetsserum like gjerne kan føre til hallusinasjoner, vrangforestillinger og psykotiske trekk.

Deven Bharti, visepolitimester i Mumbai, sier det likevel ikke er noen tvil om at sannhetsserum vil bli brukt på den 24 år gamle Azam Amir Kasab, også omtalt som «baby face».

- Han nølte til å begynne med, men snart begynte han å snakke. Vi har våre teknikker, men vi avslører ikke taktikken vår, sier Bharti til The Times.

En fattiggutt
Bildet som tegnes av den 24 år gamle terroristen er av en ung mann fra Pakistans fattige Punjab-provins.

- Vi vet at faren pleide å selge mat på gata, sier Mumbais visepolitisjef.

Kasab skal også ha fortalt etterforskerne at de som rekrutterte ham lovet familien hans en sum på 9000 kroner dersom han døde og ble martyr.

Sammen med ni andre, unge menn ble Kasab håndplukket til hardtrening i en treningsleir drevet av pakistanske terrorister. Der skal de ha blitt vist bilder fra Irak og Afghanistan, gått i gjennom ideologiske indoktrineringsprogrammer og fått våpenopplæring.

Nå holdes Kasab på et hemmelig sted, der indiske etterforskere forsøker å tyne mest mulig informasjon ut av ham.

- Alt jeg kan si er at det ikke akkurat er et femstjerners hotell, sier visepolitisjef Bharti.

Opplysninger som kommer fram etter bruk av sannhetsserum kan ikke brukes som bevis i indiske rettssaler, men brukes ofte for å gi etterforskerne spor å gå etter.

Legger press på Pakistan
Helt siden terroristene slo til i et koordinert angrep mot Indias finanshovedstad, har indiske myndigheter kastet beskyldninger mot nabolandet og atommakten Pakistan.

Nå mener de å ha funnet bevis for at to ledere av den forbudte Lashkar-e-Tayiiba var mesterhjernene bak angrepet, melder nyhetsbyrået AP. Bevismaterialet peker i retning av Zaki-ur-Rehman Lakhvi og Yusuf Muzammi, sier indiske myndigheter.

Lakhvi utpekes som Lashkar-e-Tayiibas operative leder, mens Muzammi har det operative ansvaret i Kashmir og andre deler av India.

Lashkar ble i 2002 forbudt i Pakistan, etter sterkt press fra USA som mente gruppen hadde sterke forbindelser til terrornettverket al-Qaida og Taliban.

Opplysningene kommer samme dag som USAs utenriksminister Condoleezza Rice ankom Pakistan. USA og India har etter blodbadet i Mumbai stått samlet i kravet om at Pakistan må bidra til å oppklare terrorangrepet, og gjøre mer for å hamle opp med terroristene på eget territorium.

Pakistan på sin side hevder India er ute etter å bruke Mumbai-angrepet strategisk i forhold til USA og for å styrke sin egen posisjon på bekostning av Pakistan.