VITNEHÅP: Arne Treholt har håp om at i alt fire vitner som har jobbet i POT skal styrke hans sak når Gjenopptakelseskommisjonen skal behandle saken. Foto:Jacques Hvistendahl(Dagbladet)
VITNEHÅP: Arne Treholt har håp om at i alt fire vitner som har jobbet i POT skal styrke hans sak når Gjenopptakelseskommisjonen skal behandle saken. Foto:Jacques Hvistendahl(Dagbladet)Vis mer

Vil bruke tid med nye vitner fra POT

Forsvarsadvokat Harald Stabell vil nå bruke tid på å samtale grundig med to nye vitner som har jobbet med Treholt-saken i Politiets overvåkningstjeneste (POT).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| De nye vitnene skal være kritiske til etterforskningsmetodene som ble brukt i Politiets overvåkningstjeneste.

- Jeg fikk tips om de to nye vitnene etter at boka «Forfalskningen» kom ut for snart tre uker siden, og det ble tatt kontakt med dem. De meldte seg ikke selv. Jeg har vært opptatt med en rettsak på Sørlandet og har ikke hatt tid eller anledning til å samtale grundig med disse to. Det vil vi gjøre nå. Samtidig vil vi oppfordre flere til å ta kontakt. De skal være trygge for at deres identitet verken vil bli gjort kjent av meg eller av kommisjonen, sier Harald Stabell til Dagbladet.

Fire vitner Han har nå i alt fire vitner som har jobbet i POT og har hatt oppgaver i forbindelse med Trehholt-saken.

I nær framtid vil partene i saken ha et møte med Gjenopptakelses-kommisjonen for å avtale hvordan de skal arbeide med saken framover.

- Vi vil gi boka som analyserer og dokumenterer de nye tekniske bevisene i saken til kommisjonen. I tillegg vil vi gi alt annet materiale som vi har fått fram i saken. De nye vitnene vil bli anbefalt å la seg avhøre av kommisjonen. Jeg har også bedt om å få tilgang til alt som finnes av fotomateriale i Treholt-saken i Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Det bør også bli gjort tilgjengelig for kommisjonen. PST har ennå ikke svart meg på den anmodningen, sier Stabell.

I går hadde han et langt oppsummeringsmøte med sin klient Arne Treholt. De er meget tilfredse med at kommisjonen har valgt å ta opp saken til ny vurdering. Deres håp er at saken blir gjenåpnet fordi det er avslørt det som kan være falske bevis, framlagt av POT og påtalemyndigheten.

- Påtalemyndigheten må avgjøre - Når Gjenopptakelseskommisjonen er ferdig med sitt arbeid, vil det bli opp til påtalemyndigheten å avgjøre hva som skal skje videre. Da må de enten få saken ut av verden med en tiltalebeslutning som påstår frifinnelse, eller de må legge opp til ny hovedforhandling i retten for å få Treholt dømt på nytt.

Hovedgrunnlaget for en mulig gjenopptakelse av saken er de tekniske bevisene som Stabell og forfatterne Geir Selvik Malthe-Sørenssen og Kjetil Bortelid Mæland har frambragt, og som ikke er forsøkt gjendrevet siden de ble lagt fram i boka "Forfalskningen".

Den videre utviklingen i saken hviler ikke på vitneforklaringen til eks-spaneren fra POT som nå har forsøkt å korrigere sin forklaring som ble gitt til Aftenposten for en drøy uke siden. Han har allerede vært i et avhør hos påtalemyndigheten. Det skjedde sist tirsdag. Avhøret vil bli gitt til Gjenopptakelseskommisjonen. I tillegg til dette vil det ventelig bli gitt flere vitneforklaringer av tidligere ansatte i POT.
 
Treholt vil ha fred - Jeg er opprørt over at VG avslørte eks-spanerens identitet i lørdagsavisa. Det er vi svært lite fornøyd med. Han er fremdeles sikker på det han har hørt og sett når det gjelder pengebeviset. Han har ikke endret forklaringen sin, sier Harald Stabell.

Arne Treholt ønsker nå en pause fra media for å hvile ut og for å konsentrere seg om annet arbeid.

- Treholt ønsker fred. Han har sagt mye de siste dagene og har ikke behov for å si noe mer. Heretter er det jeg som skal uttale meg om saken til media. Det er min jobb, sier Harald Stabell.

HÅPER PÅ FLERE: Advokat Harald Stabell håper at flere med kunnskap fra POT skal melde seg som vitner. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
HÅPER PÅ FLERE: Advokat Harald Stabell håper at flere med kunnskap fra POT skal melde seg som vitner. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer