Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil bruke ultralyd som prevensjonsmiddel for menn

Som å sitte i et varmt badekar, ifølge forsker.

NYTT PREVENSJONSMIDDEL: Forskerne håper å kunne bruke ultralyd som et prevensjonsmiddel for menn. Virkningen av én ultralydbehandling vil vare i seks måneder, hvis resultatene fra dyreforsøk ser ut til å stemme. Illustrasjonsfoto: SCANPIX
NYTT PREVENSJONSMIDDEL: Forskerne håper å kunne bruke ultralyd som et prevensjonsmiddel for menn. Virkningen av én ultralydbehandling vil vare i seks måneder, hvis resultatene fra dyreforsøk ser ut til å stemme. Illustrasjonsfoto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Forskere og farmasøytselskap over hele verden har lenge jobbet med å utvikle et eget prevensjonspreparat for menn.

En gruppe amerikanske forskere er i godt i gang med å lage et mildt og hormonfritt alternativ, ifølge Times Online.

Høyfrekvent lydJames Tsuruta og hans kollegaer ved universitet i North Carolina bruker ultralyd til å stoppe produksjonen av sædceller i opptil seks måneder.

Terapeutisk ultralyd (se faktaboks) brukes allerede i dag i blant annet fysioterapi og kreftbehandling.

Den høyfrekvente lyden har en svak varmeeffekt som ser ut til å sette sædcellene ut av spill.

Den ødelegger samtidig stamceller, spermatogonier, før de forvandles til modne sædceller.

- Varmt badekarTester utført på rotter viser at denne behandlingsmåten har ingen senere effekt på fruktbarheten.

Etter seks måneder er sædkvaliteten og -produksjonen tilbake på samme nivå som før behandlingen.

- Ved hjelp av bare én behandling, tror vi at dette vil kunne gi menn en pålitelig, rimelig og hormonfri prevensjonsmetode, sier Tsuruta til Times Online.

En slik behandling med ultralyd vil vare i 10-15 minutter for å ha full effekt i et halvt år. Og det er helt smertefritt, ifølge forskerne.

- Det vil være som å sitte i et lite badekar en gang hver sjette måned, sier Tsuruta.

Får økonomisk støtteForskningsprosjektet har fanget oppmerksomheten til Microsoft-gründeren Bill Gates' veldedighetsfond.

Bill & Melinda Gates Foundation har bidratt med nærmere 620 millioner kroner for at metoden skal videreutvikles til bruk på mennesker.

- På sikt ønsker vi at man skal kunne benytte ultralydmaskinene som allerede finnes hos mange leger og klinikker som spesialiserer seg på idrettskader. Ultralydintensiteten man bruker vil være omtrent den samme som ved behandling av arrvev.

Langt unna ferdigTil tross for den positive mottakelsen av de foreløpige resultatene, kan det likevel ta flere år før denne prevensjonsmetoden blir godkjent.

Forskerne må blant annet kartlegge hvordan behandlingen påvirker fruktbarheten over tid.

- Det er helt klart rom for et effektivt hormonfritt prevensjonsalternativ for menn, men om menn vil akseptere at deres testikler blir bestrålt med jevne mellomrom er en helt annen sak, sier Allan Pacey, spesialist på mannlig helse ved universitet i Sheffield, og utdyper:

- Det vil bli avgjørende å vise at teknikken kan reverseres fullt ut og at behandlingshyppigheten og ultralyddosene på sikt ikke skader de sædproduserende cellene, spesielt på gennivået.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!