Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil bruke ytterligere 80 milliarder kroner

I år vil bruken av oljepenger over statsbudsjettet overstige oljeinntektene med rundt 80 milliarder kroner, anslår Norges Bank.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Ved utgangen av 2015 var det 7.475 milliarder kroner i Oljefondet. Av dette kom 3,5 billioner kroner fra tilførsel av oljeinntekter. 2,7 billioner kroner kom fra akkumulert avkastning, mens 1,3 billioner kroner er en effekt av kronefallets utslag på en portefølje som er plassert i utlandet når denne måles i kroner.

Pengestrømmen har snudd Gjennomsnittlig tilførsel til fondet har vært 187 milliarder kroner i året. Men den perioden er over, skriver Finansavisen torsdag. I år ligger bruken av oljepenger an til å bli større enn oljeinntektene, og i stedet for tilførsel til fondet går pengestrømmen andre veien.

- Vårt anslag, som er usikkert, er at differansen i år er cirka 80 milliarder kroner, sier sentralbanksjef Øystein Olsen til Finansavisen.

Anslaget er basert på virkningsberegninger i Nasjonalbudsjettet 2016. Status etter årets to første måneder var knappe 13 milliarder kroner, ifølge statsregnskapet.

- Det betyr ikke at fondet slutter å vokse. Så lenge man ikke bruker mer enn avkastningen over tid, og det er positiv produksjon av olje og gass, vil fondet vokse, sier Olsen.

Avkastning Realavkastningen over tid anslås fortsatt til fire prosent i året. For tiden brukes grovt regnet tre prosent av fondet over statsbudsjettet. Siden 1998 har NBIM (Norges Bank Investment Management) hatt en årlig avkastning på 5,6 prosent, eller en realavkastning på 3,7 prosent. Ifølge Finansavisen har meravkastningen vært 0,26 prosentpoeng i året, før kostnader.

- Sentralbankene er i ukjent terreng. Som investor står vi overfor vedvarende lave renter og utsikter til lav avkastning lenge, avslutter Olsen.

Flere nyheter
- Bivirkningene i boligmarkedet kan bli kraftige
Sjeføkonom om boligboble: - Vi utelukker det ikke
Spår boligprisene opp 22 prosent i Oslo

Hele Norges coronakart