Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil bryte lydmuren i fritt fall fra 36.576 meter

Følg Felix Baumgartners rekordforsøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Baumgartner rakk så vidt å ta plass i kapselen før forsøket igjen måtte avbrytes. I løpet av dagen er forsøket blitt utsatt en rekke ganger på grunn av vind og tekniske problemer.

Det ser nå ut til at det ikke blir noe av rekordforsøket tirsdag. Værproblemer gjør også at det kan føre til at forsøket må utsettes i flere dager.

Dersom østerrikeren hadde kommet seg av gårde på den hasardiøse ferden mot bakken i New Mexico i USA, vil han hatt muligheten til å sette ny verdensrekord i fritt fall.

Den forrige rekorden ble satt helt tilbake i 1960 da amerikanske Joe Kittinger overlevde et hopp fra 31.333 meters høyde.

Dette var året før det første mennesket ble sendt opp i verdensrommet, og Kittingers testhopp fra lavere høyde tok nesten livet av han.  Kittingers rekordhopp varte i 4 minutter og 36 sekunder før fallskjermen foldet seg ut. Han var oppe i en fart på 988 km/t.

Det er denne rekorden Felix Baumgartner forsøkte å slå i dag.

- Jeg elsker en utfordring. Og bli det første mennesket som bryter lydmuren i fritt fall, er en utfordring som slår alt, sier Felix Baumgartner til Red Bull Stratos.com.

Høyere og høyere
Østerrikeren Felix Baumgartner har prøvd seg og klart å sette en del andre rekorder tidligere i karrieren. Han har satt rekord med høyeste fallskjermhopp fra en bygning, Petronas Towers i Kuala Lumpur i 1999, og han var førstemann som fløy over Den engelske kanal iført en drakt med karbonvinger i 2003. Han har hoppet fra verdens høyeste bru og har også hoppet fra verdens høyeste bygning i Taipei, 2007. Nå vil han ut på en adskillig tøffere ferd.

Skyhøy risiko Risikoen er bokstavelig talt skyhøy og Baumgartner vil bli utsatt for ekstreme påkjenninger når han kaster seg ut fra sin spesiallagde kapsel dersom været er mer på lag neste gang han prøver seg.

På vei mot bakken vil han bryte lydmuren etter rundt 35 sekunder og nå en fart på ufattelige 1.110 kilometer i timen.

Først etter 5 minutter og 35 sekunder vil han etter planen utløse fallskjermen som forhåpentligvis skal bringe han trygt ned på jordas overflate.

Oppe i stratosfæren vil han nærmest befinne seg i vakuum og måtte takle ned mot 57 kuldegrader.

I juli i år gjennomførte Baumgartner det andre av to testhopp. Denne gangen hoppet han fra 29 460 meter og var altså i nærheten av verdensrekorden. Han gjennomførte et fritt fall på 3 minutter og 48 sekunder før fallskjermen foldet seg ut. Toppfarten var 862,6 km/t.

Ballongferd
Baumgartners ferd opp i øverste del av stratosfæren skjer ved hjelp av en gigantisk heliumballong. Ballongen er svært skjør og takler lite vind, noe som forhindret at hoppet kunne gjennomføres i går.

Det er et vågalt prosjekt Felix Baumgartner har gitt seg inn på. Og han vet det selv.

- Jeg har alltid ville tøye grensene mine, men dette er nok så langt det går. Heretter kan jeg tenke meg å bare være en god helikopterpilot, bekjempe branner og redde liv, sier han til USAToday.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media