Vil bryte med Bratvold

Universal Music i Sverige vil bryte kontrakten med den omstridte norske teaterprodusenten Håvard Bratvold, som har sikret seg musikalrettighetene til store deler av Evert Taubes sangskatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Våre jurister finleser avtalen for å se om det er mulig å heve den, sier Martin Ingeström i Universal Music til Dagens Nyheter.

Musikkgiganten vil ta tilbake kontrollen over rettighetene etter at Bratvolds planlagte Taube-musikal på Göteborg-operaen strandet. Premieren høsten 2001 ble avlyst etter interne konflikter i det kunstneriske teamet, som ble ledet av Bentein Baardson.

Universal Music fikk kalde føtter da Bratvold først gikk konkurs med to oppsetninger på Göta Lejon i Stockholm - og deretter mistet Taube-kontrakten med Göteborg-operaen.

Flere avtaler


Detaljene i avtalen mellom Universal og Bratvolds selskap Genua er hemmelige, men det er kjent at teaterprodusenten har sikret seg eksklusive rettigheter til å bruke de kjente og kjære Taube-visene på musikalscener over hele verden helt fram til 2046. Det betyr at ingen andre kan sette opp en forestilling som bygger på disse visene.

Universal Music i Sverige forvalter brorparten av Taubes musikk, mens resten er spredt på en rekke mindre forlag. Bratvold har også inngått avtaler med noen av disse, blant andre forlaget Körling.

Tillitskrise


Håvard Bratvold og Bentein Baardson har bekreftet overfor Dagbladet at de jobber videre med å sette opp en Taube-musikal på en ny scene. Baardson, som nå er teatersjef ved Den Nationale Scene i Bergen, overtar ansvaret for å få skrevet nytt manus og nye musikalske arrangementer etter at de brøt samarbeidet med den svenske komponisten Björn Hallman og tekstforfatteren Birgitta Ribbegren.

Universal reagerer sterkt på at Hallman er ute av bildet.

- Det var en forutsetning for avtalen at Björn Hallman var delaktig i prosjektet. Han er en uvurderlig musiker og garanterer for troverdigheten, sier Martin Ingeström.

- Vi håper at spørsmålet om en Taube-musikal kan tas opp igjen - uten nordmennene, sier han.

bente.froytlog@dagbladet.no