Vil Bush bombe her?

Nye påstander om at Bush har planene klare for å bombe Iran. Generaler i Pentagon truer med å trekke seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): President George W. Bush har bedt Pentagon utarbeide en plan for å bombe Iran, en plan som kan iverksettes i løpet av 24 timer.

Bombeplanen er del av en ny offensiv Bush-administrasjonen retter mot Irans president Mahmoud Ahmadinejad, skriver magasinet The New Yorker.

Informasjonen kommer dagen før diplomater fra seks toppnasjoner (det vil si de fem faste medlemmene av FNs Sikkerhetsråd og Tyskland) kom sammen i et krisemøte i London for å diskutere hvordan de kan legge mer press på Teheran, som nekter å stanse anrikingen av uran.

Dårlig stemning for Iran-angrep

Men hva innebærer det egentlig når det «på toppnivå i Washington er nedsatt en spesialgruppe som skal utarbeide en plan for aktuelle bombemål i Iran»?

Artikkelforfatteren Seymour Hersh er ikke tvil.

- Denne presidenten kommer ikke til å forlate sitt kontor uten å gjøre noe med Iran, sier Hersh til CNN.

Les intervjuet her.

STRIDENS KJERNE: Dersom Bush-administrasjonen skulle beordre angrep på Iran, er det atomanlegget i Natanz de vil gå etter. Dette satelittbildet er fra april i fjor. Foto: Reuters/Scanpix
STRIDENS KJERNE: Dersom Bush-administrasjonen skulle beordre angrep på Iran, er det atomanlegget i Natanz de vil gå etter. Dette satelittbildet er fra april i fjor. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Samtidig kommer det meldinger om at generaler i Pentagon vil trekke seg dersom Bush beordrer et angrep mange anser for å være lite effektivt og kanskje ikke en gang realistisk.

- Det er fire eller fem generaler og admiraler som vi vet vil gå av dersom Bush går til angrep på Iran, sier en kilde i den britiske etterretningstjenesten til avisen The Sunday Times.

Seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier ser det som lite sannsynlig at USA virkelig planlegger et angrep på Iran.

- At USA har planer for hvordan de eventuelt vil bruke militærmakt mot Iran tar jeg som selvsagt. Det er ikke noe sensasjonelt i det. Men det er en interessant forskjell på om de har planer for krig eller planer om krig mot Iran, sier Melby til Dagbladet.no.

Han ser på USAs tøffere linje overfor Iran, som del av det diplomatiske spillet rundt Iran og landets atomprogram.

- Jeg har merket meg at den amerikanske forsvarsministeren Robert Gates flere ganger har sagt at samtaler og forhandlinger med Iran er utelukket, fordi USA ikke har noe å tilby i forhandlingene. Den tilspissingen vi ser - med militære tiltak, lekkasjer og hardere retorikk - er en måte å skape et pressmiddel overfor Iran på, sier Melby.

President Ahmadinejad presset

Hva så med Iran og president Mahmoud Ahmadinejad? Føler regimet i Teheran seg trengt opp i et hjørne med dagens sanksjonsmøte i London hengende over seg?

Vil Bush bombe her?

- Det blir feil å snakke om ett regime i Iran. Debatten om hvordan Iran skal forholde seg til omverdenen går høylytt i de iranske avisene, og regimet er splittet i fraksjoner mellom de radikale som mener Iran må bøye seg for kravene fra det internasjonale samfunnet, og de konservative som mener at USA bare vil komme med enda flere krav til Iran, selv om landet skulle innstille sin atomaktivitet, sier idéhistoriker Yadhullah Shahibzadeh til Dagbladet.no.

Han mener president Ahmadinejad nå føler presset fra opinionen i hjemlandet. I valgkampen snakket han om hvordan han skulle løse Irans økonomiske problemer. Nå har han kjørt landet inn i en økonomisk nedgangstid på grunn av sanksjonene.

- Da det var byrådsvalg for et par måneder siden, fikk Ahmadinejads tilhengere mindre enn fem prosents oppslutning. Det er veldig lite for en president, sier Shahibzadeh, som mener iranere flest er mer opptatt av neste års parlamentsvalg enn striden om landets atomprogram.

Han tror samtidig at dersom flere iranere får merke de økonomiske virkningene av sanksjonene, vil det få flere til å støtte opp om at Iran må gi etter for de internasjonale kravene.Utfallet av dagens toppmøte vil trolig bli en ytterligere innstramming av sanksjonene mot Iran.

- Støtter sunniekstreme grupper

I den omfattende artikkelen fra The New Yorker nevnes det også en rekke andre tiltak som skal underminere regimet i det sjiadominerte Iran.

Krigen i Irak har fått Washington til å endre på sine politiske prioriteringer i Midtøsten. En av de paradoksale konsekvensene av Irak-krigen er at mye av volden som skjer i landet, er utført av sunnikrefter, ikke sjiamuslimer.

Men fra Washingtons ståsted har voldseskaleringen i Irak gjort Iran mektigere, blant annet gjennom de tette båndene knyttet mellom Teheran og den sjiadominerte regjeringen til Iraks statsminister Nouri al-Maliki.

Derfor går USA langt i å støtte regimer som er fiendtlig innstilt overfor Iran, selv om det innebærer å støtte til dels sunniekstreme grupper med forbindelser til al-Qaida.

Denne støtten går blant annet ut på:

• I Libanon har Bush-administrasjonen samarbeidet med det sunnimuslimske Saudi-Arabia om hemmelige operasjoner med sikte på å svekke Hizbollah, en sjiamuslimsk organisasjon som støttes av Iran.

• Bush-administrasjonen har også har deltatt i hemmelige operasjoner mot Iran og deres allierte Syria. Amerikanske spesialstyrker sendes inn på iransk territorium på jakt etter iranske agenter, såvel som etterretningsinformasjon.

• Hemmelige operasjoner finansieres også av Saudi-Arabia for å unngå Kongressen. «Det finnes mange sekker med svarte penger spredd på mange plasser og overalt i verden til forskjellige formål», sier en Pentagon-kilde til det amerikanske magasinet.

Skulle USA bestemme seg for å angripe Iran, vil ikke det nødvendigvis sette en effektiv stopper for Irans atomprogram, mener seniorforsker Melby.


- Jeg vet ikke hvor effektivt et luftangrep vil være mot anleggene deres. USA får uansett ikke fjernet kunnskapen iranerne har om anriking av uran. Det blir å skyve problemet med Irans atomprogram frem i tid, sier  Melby til Dagbladet.no.

FRYKTER IRANSK MAKTBLOKK: President George W. Bush skal ha nedsatt en gruppe som utarbeider en plan for bombing av Iran, ifølge magasinet The New Yorker. Magasinet nevner også en rekke andre tiltak fra Bush-administrasjonens side for å hindre en sjiamuslimsk maktblokk med Iran i spissen å bli dominerende i Midtøsten.
IKKE PRESSET: Iran føler seg neppe presset til å stanse anrikingen av uran.
TOMATREVOLUSJON: En grønnsaksselger viser frem tomatene han selger i Teheran. Iran har vært kastet ut i det som omtales som en <a href=http://www.wienerzeitung.at/DesktopDefault.aspx?TabID=3856&Alias=wzo&cob=270819>«tomatkrise»</a> på grunn av den eskalerende prisen på grønnsaken. Irans president sa søndag at fiender av landet har skylda for å drive opp prisene på tomater og annen mat.
BEVISENE: En amerikansk offiser i Bagdad går i gjennom det amerikanerne mener beviser iransk støtte til opprørere i Irak. Bush-administrasjonen sliter med å overbevise verden med bevisene de har mot Iran.