Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil bygge atomkraftverk i Norge

Fronter søknad på 20-årsdagen til Tsjernobyl-katastrofen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bill Schjelderup i Bergen Energi har søkt Olje- og energidepartementet om å få bygge kjernekraftverk i Midt-Norge og på Østlandet, skriver Bergens Tidende.

Løsning på krisen

- Jeg er lei av å høre på korttenkte politikere som slår hverandre i hodet med forslag til løsning på kraftkrisen. Verken vindkraft, pelletsovner, minikraftverk eller CO2-frie gasskraftverk er løsningen. Kjernekraften kan dekke vårt energiforbruk i overskuelig fremtid, mener energieksperten overfor BT.

Han bedyrer at søknaden ikke er noen provokasjon, men et seriøst innspill om at det nå er på tide å vurdere kjernekraft. Schjelderup viser blant annet til at strømprisen i Midt-Norge kan komme opp i to til tre kroner per kilowattime allerede om halvannet år som et tiltak for å unngå strømrasjonering.

Men også miljømessig mener han kjernekraft er veien å gå, selv om utspillet sammenfaller nøyaktig med 20-årsdagen til selve eksempelet på hva som kan gå galt med en reaktor.

- Utfordringen er å få avdekket og avklart Tsjernobyl, men erkjenne at verden går videre. Vi må få fakta på bordet og gjøre trygge valg videre. Man slutter tross alt ikke å fly selv om et passasjerfly styrter, sier Schjelderup til BT.

Kan vente seg blankt nei

Representanten for Bergen Energi påpeker at Finland er i ferd med å bygge nye anlegg, mens store deler av befolkningen i Sverige er negative til å legge ned kjernekraftverkene der.

KAMP MOT VINDMØLLER: Det er lite trolig at Bergen energi vil få gjennomslag for sin søknad om å bygge store kjernekraftverk i Norge. Her det omstridte kraftverket i Sellafield i Storbritannia. Foto: SCANPIX/EPA
KAMP MOT VINDMØLLER: Det er lite trolig at Bergen energi vil få gjennomslag for sin søknad om å bygge store kjernekraftverk i Norge. Her det omstridte kraftverket i Sellafield i Storbritannia. Foto: SCANPIX/EPA Vis mer

Men i Olje- og energidepartemenet (OED) forventer Scjelderup et kontant avslag på søknaden, trolig med rette. OED bekrefter overfor BT at de har mottatt den oppsiktsvekkende henvendelsen og vil behandle den seriøst, men informasjonsrådgiver Trude Larstad konstaterer at statsråd Odd Roger Enoksen (Sp) tidligere har uttalt at det ikke er aktuelt med kjernekraft i Norge.

Også Venstre kaller søknaden «hinsides enhver fornuft». Frp er imidlertid på gli.

- Til nå har vi sett på det som en mer eller mindre uaktuell problemstilling. Men vi har satt ned et utvalg som skal utrede spørsmålet. Konklusjonene kommer senere i år. Personlig er jeg veldig positiv til kjernekraft, sier stortingsrepresentant Torbjørn Andersen i miljø- og energikomiteen.

Vil bygge atomkraftverk i Norge
<B>NEGATIV:</B> Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen vil etter alt å dømme stoppe atomkraftverk-planene allerede før de når tegnebrettet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling