STORE PLANER: Skien-ordfører Hedda Foss Five (Ap) med Statkraft-sjef Christian Rynning Tønnesen og Statkraft-direktør Bjørn Holsen ved det planlagte datasenteret i Gromstulen, Skien. Foto: Hans Iver Odenrud.
STORE PLANER: Skien-ordfører Hedda Foss Five (Ap) med Statkraft-sjef Christian Rynning Tønnesen og Statkraft-direktør Bjørn Holsen ved det planlagte datasenteret i Gromstulen, Skien. Foto: Hans Iver Odenrud.Vis mer

Vil bygge Europas største datapark utenfor Skien

Statkraft vurderer å bygge datasenter til 15 milliarder i Telemark. Selskapet er i dialog med flere amerikanske IT-aktører.

(Finansavisen): Statkraft er i dialog med flere amerikanske IT-selskaper om å etablere det som kan bli Europas største datapark i Norge. Et område dobbelt så stort som Herøya Industripark står nå ferdig regulert utenfor Skien.

- Dette er nok et av de aller beste områdene i hele Norge for et datasenter av en slik størrelse, sier Christian Rynning Tønnesen, konsernsjef i Statkraft, til Finansavisen.

Milliardinvesteringer

Grunneier Leopold Løvenskiold har gitt Statkraft en opsjon på tomten som kan videreselges.

- Det er veldig vanskelig å si hva slags investeringer det vil være snakk om, men grovt sett kan man regne en milliard i klargjøring av tomten, inkludert grunnleggende infrastruktur, hvis hele arealet blir brukt. Deretter vil det være snakk om investeringer på 12 til 14 milliarder kroner innen alt er ferdig utbygd, mener skogeieren.

- Hvorfor skal egentlig Statkraft involvere seg i datasentre?

- Vi har vært med på å drive frem norsk industri i over 100 år og ser på det som en naturlig fortsettelse å være med som tilrettelegger av det som er vår tids raskest voksende energikrevende industri, sier Rynning Tønnesen til Finansavisen.

Kundemøter i USA og Kina

Selskapet er forsiktige med å uttale seg om aktuelle aktører, men skal være i dialog med flere reelle interessenter. Statkraft skal etter det Finansavisen forstår ha vært i kundemøter og på messer i blant annet USA, Kina, Dublin og Monaco med tanke på å sikre en kunde den seneste tiden.

- Det neste steget som trengs for å løfte Norge frem som datalagringsnasjon er et bjellesau-prosjekt, og det er god grunn til å tro at Skien kan være først, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til Finansavisen.

Andre økonominyheter:
Frykter kursfall – anbefaler salg
- Norges Bank får neppe panikk av dette