Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil bygge fengsler i Øst-Europa

Justisminister Knut Storberget ønsker et tettere samarbeid for å overføre østeuropeiske fanger til soning i hjemlandet. Nå vil Norge bidra til fengselsbyggingen.

VIL SAMARBEIDE: Justisminister Knut Storberget med sin polske kollega Krzysztof Kwiatkowski under et møte i Istanbul i går.
VIL SAMARBEIDE: Justisminister Knut Storberget med sin polske kollega Krzysztof Kwiatkowski under et møte i Istanbul i går. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Knut Storberget møtte i går kolleger under et europeisk justisministermøte i Istanbul. Justisministeren hadde blant annet det han beskriver som «positive samtaler» med Polens justisminister Krzysztof Kwiatkowski om soningsoverføring for flere av polakkene som sitter i norske fengsler.

- Det er særlig Polen og Litauen vi jobber med nå. Polen har signalisert at de kan ta i mot flere, sier Storberget til Dagbladet.

I går satt det 137 polakker og 97 litauere på soning i norske fengsler.

Kapasitetsproblemer i de domfeltes hjemland er ofte det som stikker kjepper i hjulene for hjemsending.

Storberget mener at Norge må gå nye veier for å få utlendingene i norske fengsler til å sone i hjemlandet. Nå vil han at Norge skal bidra til å øke fengselskapasiteten i de østeuropeiske landene.

- Problemet tidligere har ofte vært kapasitet. Derfor ønsker vi nå å bruke EØS-midler i Polen og Litauen for å bedre fengselskapasiteten. Det viktigste er at vi kan hjelpe med bemanningsforholdene, men vi må også  se på den fysiske tilretteleggingen, sier Storberget.

Vil ha regelendring De fire siste årene har andelen utlendinger i norske fengsler økt med over ti prosent. Det var bakgrunnen for at Norge i september signerte en bilatteral avtale med Romania om soningsoverføring av fanger.

Noen slik avtale er ikke nødvendig i forhold til Polen og Litauen, mener Storberget.

- Dette kan løses innenfor våre avtaler igjennom Europarådet.

For at fanger skal kunne overføres til Polen og Litauen, må de ha et utvisningsvedtak. Det vil Storberget endre på.

- Vi ser på muligheten for at soningoverføring ikke skal måtte være avhengig av soningsoverføring og samtykke, sier Storberget.

Overføringsrekord Justisministeren mener antallet gjennomførte soningsoverføringer vil ende på mellom 40 og 50 fanger i alt før året er omme.

- Det vil være det høyeste antallet vi har hatt. Men vi må ha flere. Det er derfor vi tar initiativ om at dette må gå glattere, sier Storberget.

Det var per i går 1160 utenlandske statsborgere som sonet i norske fengsler, men ikke alle kan soningsoverføres. For at de skal kunne overføres til hjemlandet kreves det blant annet at det står igjen minst seks måneder av soningstiden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!