Vil bygge Leie til eie-boliger for fire milliarder

Fredensborg Bolig vil i løpet av høsten 2019 introdusere sitt Leie til eie-konsept i fem boligprosjekter.

VIL TESTE KONSEPTET: Prosjektet i Tunveien i Lørenskog er ett av fem boligprosjekter i Oslo og Akershus hvor Fredensborg Bolig ønsker å teste ut leie til eie-konseptet. Illustrasjon: Fredensborg Bolig.
VIL TESTE KONSEPTET: Prosjektet i Tunveien i Lørenskog er ett av fem boligprosjekter i Oslo og Akershus hvor Fredensborg Bolig ønsker å teste ut leie til eie-konseptet. Illustrasjon: Fredensborg Bolig.Vis mer

(Finansavisen): - Som første boligaktør i Oslo-regionen lanserer vi nå konseptet Leie til eie, som gjør det enklere for unge å komme inn på boligmarkedet, sier arbeidende styreleder Tollef Svenkerud i Fredensborg Bolig til Finansavisen.

Leie til eie gjør det mulig å bygge egenkapital mens man leier sin egen bolig ved at all eventuell verdistigning tilfaller kunden, kombinert med egen sparing.

- Fredensborg Boligs konsept innebærer at boligkjøperen inngår en treårs leieavtale for den nye boligen som har en byggetid på cirka to år. Leieavtalen kan sies opp når som helst i perioden. Med leieavtalen følger en rett, men ingen plikt, til å kjøpe boligen til opprinnelig listepris, sier Svenkerud til avisen.

Gjennom en Leie til eie-avtale får man i praksis fem år på seg til å spare tilstrekkelig egenkapital til å kjøpe boligen med drahjelp fra all eventuell verdistigning på boligen man leier.

Håper på stor interesse

Leie til eie er av både politikere og andre trukket frem som et mulig virkemiddel for å senke terskelen inn på boligmarkedet.

Dagens boligpriser i storbyer, kombinert med boliglånsforskriftens krav om 15 prosent egenkapital, medfører nå at også personer med god utdannelse og sikker inntekt ekskluderes fra boligmarkedet, skriver avisen.

- Vi håper på stor interesse blant unge til konseptet. Det er en kjensgjerning at terskelen inn på boligmarkedet stadig blir høyere, og at mange nå ikke har anledning til å kjøpe egen bolig selv med tilstrekkelig inntekt på grunn av krav om 15 prosent egenkapital, sier Svenkerud til avisen.

Fredensborg Bolig har som ambisjon om å utvikle Leie til eie-boliger for 4 milliarder kroner, noe som tilsvarer cirka 1.000 boliger og 20 prosent av utviklingsporteføljen.

- Vi håper å inngå 150 avtaler det kommende året, sier han.

Oslo og Akershus

Fredensborg Bolig vil først teste dette ut i Oslo og Akershus, og prosjektene som kommer først ut med Leie til eie er Bankveien i Asker, Vestbyen på Jessheim, Tunveien i Lørenskog og Waldemars Tårn og F24 sentralt i Oslo, ifølge avisen.

Andre økonominyheter:

Det hoper seg opp med usolgte boliger
Fnyser av renteoppgangen - boligprisene skal opp

Stig Myrseth anbefaler seks aksjer