Vil bygge menneske-organer: Forsker laget en manet av et rottehjerte

- Jeg så maneten og tenkte: Denne kan jeg jo bygge, sier forskeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Videoen du kan se over viser noe ganske spesielt: En manet bygget av mennesker. For å få bygget den falske maneten benyttet forskerne seg av sillikon og muskel-celler fra et rottehjerte.

Nature News skriver at den menneskeskapte skapningen har fått navnet medusoid, og at den pulserer og svømmer akkurat som en ekte manet når den plasseres i et elektrisk felt.

Det er Kit Parker, en biofysiker ved Harvard, som har ledet arbeidet med den falske maneten. Prosjektet er beskrevet i tidsskriftet Nature Biotechnology.- Morfologisk har vi bygget en manet. Funksjonsmessig har vi bygget en manet. Men genetisk sett er dette en rotte, sier Parker ifølge Nature News.

- Slo meg som et lynnedslag Han håper medusoiden kan hjelpe forskere å forstå «de fundamentale lovene for muskelpumper». Parker har jobbet med å lage kunstige modeller av vevet i et menneskehjerte for å gjenbygge hjerter og teste ut medisiner.

Manet-ideen fikk han da han besøkte et akvarium i Boston i 2007. På den tida var han i full gang med å vurdere alternative måter å studere muskelpumper på.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer