UNG I FRP: Anders Anundsen (37) meldte seg inn i Fremskrittspartiet som fjortenåring. Fem år seinere begynte han å jobbe for Carl I. Hagen. Foto: Jacques Hvistendahl
UNG I FRP: Anders Anundsen (37) meldte seg inn i Fremskrittspartiet som fjortenåring. Fem år seinere begynte han å jobbe for Carl I. Hagen. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Vil bygge nye fengselsplasser

Justisminister Anders Anundsen varsler dramatisk økning i soningskøen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsrådkontoret i Nydalen minner om en avansert blomsterbutikk, med overdådige lykke-til-buketter.
37-åringen takker for hilsenene, men er først og fremst opptatt av arbeidet han er i gang med.

Overrasket - De rødgrønne etterlater seg et akutt problem med dramatisk økning av soningskøen. Den er gått opp til 1300 uten noen mottiltak. Hvis vi ikke stopper denne utviklingen, vil den fortsette å øke enda mer dramatisk. Må si jeg er overrasket over hvor lite som er gjort for å avvikle køen, som jo er et problem for hele strafferettskjeden, sier den nytiltrådte Frp-justisministeren.

Provisoriske - Vi jobber nå inn mot statsbudsjettet, revidert nasjonalbudsjett og 2015-budsjettet for å bygge nye lukkede soningsplasser. Det kan tenkes løsninger med flere fengselsplasser innenfor eksisterende murer i enkelte fengsler eller provisoriske fensgelsanstalter.

Tilgangen på varetektsplasser er i øyeblikket tilnærmet null som fører til at politiet må bruke masse unødige ressurser på å frakte varetektsfanger til fengsler langt unna.

Faren er at politiet plutselig tenker at «vi dropper varetektsfengsling for denne personen» fordi ressursbruken blir for stor. Dermed oppstår et rettssikkerhetsproblem med økt fare for bevisforspillelse og påvirkning av vitner, samt at det strider mot folks rettsoppfatning.

Urettferdig behandlet Anders Anundsen har vært kjent for sin brede kontaktflate som politiker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg er veldig opptatt av at vi skal lytte til de som vet hvor skoen trykker og gjøre ting nedenfra og opp, i stedet for å tre noe over hodet på folk.

Jeg vil ha en struktur der de som føler seg urettferdig behandlet skal ha mulighet å komme med innspill og bli hørt, sånn at vi kan rette opp feil og mangler i systemet.

Mye er bra i Norge, men vi må ta forbedringsforslag på alvor. Dette henger sammen med måten den nye regjeringen tenker på, mindre sentralstyrt enn de rødgrønne. Hvis du ikke har på lag de som har skoene på, så får du et mye dårligere system enn om du har de på lag.

Systemfeil Anundsen har forklart sine medarbeidere i Justisdepartementet at han ikke vil bli skjermet når folk tar kontakt om kontroversielle saker.

- For meg er det viktig at ikke gode innspill stoppes underveis. Det vet hele departementet. Det har jeg gjort helt klart.

Enkeltsaker er ikke bare enkeltsaker. De er ofte symptomatiske med feil i systemet.

Derfor er det viktig å få innsikt i dem, sånn at vi kan justere kursen. En del enkeltsaker kan bidra til å vise at her er det systematiske feil som rammer mange. Og vi er nødt til å rette på det.

Innmeldt som 14-åring Før kommunevalget høsten 1987 satt 12 år gamle Anders Anundsen hjemme i Stavern og leste samtlige partiprogram.

- Jeg har nok vært over gjennomsnittet interessert i politikk, ja. Jeg fant ut allerede da at Fremskrittspartiet hadde det beste programmet, men jeg meldte meg ikke inn før jeg var 14, sier justisministeren.

Hos Carl På skoletur til Oslo med Brunla Ungdomsskole som 15-åring passerte klassen Løvebakken på sin rundtur i hovedstaden.

- Da tenkte jeg, der inne har jeg lyst til å jobbe.

Fire år seinere ble unge Anundsen rådgiver for Carl I. Hagen og Frp?s stortingsgruppe. Siden 2005 har han vært innvalgt som fast stortingsrepresentant, inntil Erna Solberg ba ham bytte jobb.

Erna ringte - Jeg hadde akkurat begynt kjøreturen fra Stavern til Oslo da Erna ringte. Da måtte jeg parkere, gitt. Før jeg ringte til kona og fortalte nyheten.

- Når tenkte du første gang at du kunne bli statsråd?

- Dagdrømmer kan man jo ha, men jeg kan ikke gi deg et tidspunkt.

Embetsverket - Sto justisministerposten øverst på lista?

- Jeg har vanskelig for å se for meg et felt der jeg med min bakgrunn, kompetanse, utdanning, hadde passet bedre til. Denne jobben er ekstremt spennende og utfordrende. Men jeg går til justisministerjobben med veldig stor ydmykhet.

For det første fordi det er en helt ny arbeidssituasjon for meg, men også fordi en skal ha stor respekt for den kunnskapen som er i dette departementet. Frp er jo opp gjennom årene blitt anklaget for ikke å ha tillit til embetsverket.

Jeg har vært veldig tydelig på at det embetsverket som er her er veldig kompetent. Jeg er overbegeistret. Det er et velfungerende og godt departement.

Forbedre tryggheten - Hvor vil vi se Frp-politikken tydeligst?

- Nær sagt over hele linja vil man oppleve fotavtrykket til en ny regjering. Fordi det er en regjering som er opptatt av å forbedre tryggheten til folk flest. Det tar tid å bygge fengselsplasser og få ansatt flere kompetente mennesker i politiet. Vi setter i gang en rekke prosesser nå, så får vi se hvor fort det lar seg gjøre, sier Anders Anundsen.