Vil bygge terrorsikre hus

Storbritannia skal hindre terrorangrep med terrorsikre hus, saktegående trafikk og nye vinduer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Terroristene kan slå til hvor som helst, fra hvor som helst, skriver englands statsminister Gordon Brown i avisa The Sun i dag.

Uttalelsen kommer i forbindelsen med fremleggingen av en ny anti-terrorplan i landet, melder den britiske TV-stasjonen BBC. Etter terrorplanene- og forsøkene mot Heathrow flyplass og Glasgow-flyplassen i sommer, tar britene ingen sjanser.

Statsministeren har derfor bedt sikkerhetsminister Lord West om å komme opp med et forslag til en ny terrorplan som skal sikre publikum fra å bli angrepet, melder TV-stasjonen Sky News.

Terrorsikre bygg

Planen inkluderer sikkerheten for folk flest i England ved blant annet transport, offentlige plasser, idrettsbygg og shoppingsentre. I tillegg har utfartsårene i landet blitt kikket nærmere på.

Blant anti-terrorideene er det foreslått å terrorsikre nye bygg og prosjekter - og arkitekter er satt i sving for å finne metoder for dette.

Innenriksminister Danny Shaw sier at veier som fører til stasjoner og offentlige steder skal bygges på den måten at det vil bli umulig å komme opp i høye hastigheter for potensielle terrorsjåfører, opplyser BBC.

Det er også forstått slik at vinduer i ny bygg skal plasseres annerledes og i en slik vinkel at glass-splinter ikke treffer mennesker ved eksplosjon.

GLASGOW-BOMBENE: I slutten i år forsøkte terrorister å sprenge flyplassen i Glasgow i lufta. Politiet gjorde mange arrestasjoner i ettertid. Nå skal de ruste opp mot terror. Foto: AFP PHOTO/Mark RUNNACLES
GLASGOW-BOMBENE: I slutten i år forsøkte terrorister å sprenge flyplassen i Glasgow i lufta. Politiet gjorde mange arrestasjoner i ettertid. Nå skal de ruste opp mot terror. Foto: AFP PHOTO/Mark RUNNACLES Vis mer

Skal ikke synes

Det kan bli en vanskelig oppgave å konstruere disse anti-terror festningene, for det er et uttalt mål, at ingen av tiltakene skal gå utover britenes dagligliv, og de skal heller ikke være spesielt synlige, skriver BBC.

- Dette er en kamp vi må bekjempe fra gate til gate, samfunn til samfunn og fra år til år. Men dersom vi står sammen, er sterke, men sindige, kan vi vinne, sier statsminister Brown.

Han ønsker også å styrke lokale sikkerhetsstyrker for å unngå nye grupperinger av det kaller radikale og ekstreme samfunn, før han gjentar, men denne gangen legger til:

- Terrorisme kan skje hvor som helst, fra hvor som helst. Men akkurat som terroristene bruker enhver metode og enhver frihet til å drepe og såre mennesker, må vi bygge nye verktøy for å slå terroristene, sikre våre grenser og skape et trygt globalt samfunn, skriver statsministeren i The Sun.

Vil bygge terrorsikre hus
VIL HINDRE DETTE: 52 personer ble drept i angrepene mot tre T-baner og en buss i London 7. juli 2005. Her blir et overlevende offer tatt hånd om.
SPRENGT: Bussen som ble utsatt for et terrorangrep 7. juli for to år siden.
TERRORFORSLAG: Statsminister Gordon Brown tar ingen sjanser og ser nå på muligheten for å bygge terrorsikre hus.