VIL HA TRE NYE KRAFTVERK: Med 109 mot 92 stemmer vedtok den finske riksdagen i 2002 å bygge kraftverket Olkiluoto i Eurajoki, nordvest i Finland. Dette ble det første atomkraftverket som ble oppført i Vest-Europa etter Tsjernobyl-ulykken. REUTERS/SCANPIX
VIL HA TRE NYE KRAFTVERK: Med 109 mot 92 stemmer vedtok den finske riksdagen i 2002 å bygge kraftverket Olkiluoto i Eurajoki, nordvest i Finland. Dette ble det første atomkraftverket som ble oppført i Vest-Europa etter Tsjernobyl-ulykken. REUTERS/SCANPIXVis mer

Vil bygge tre nye kjernekraftverk i Finland

- Det viktigste enkeltstående spørsmålet for landets framtid, sier forsvarsministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Det finske konservative partiet Samlingspartiet forbereder seg til hard kamp de neste ukene.

Partiet må overbevise resten av regjeringen om å tillate byggingen av ytterligere tre kjernekraftverk, ifølge hbl.fi.

NødvendigFinland har i dag fem fungerende atomkraftverk.

Flere er nødvendige for å sikre landets videre økonomiske vekst og sysselsetting, mener forsvarsminister og Samlingspartiet-politiker Jyri Häkämies.

- Vi har konsekvent og bestemt argumentert for tre tillatelser. For oss handler det om et veldig viktig spørsmål, sier han
.

OmstridtIfølge Häkämies vil være umulig å nå de internasjonale utslippsmålene uten å ty til atomkraft.

Kjernekraftverk er svært dyre å bygge, men er relativt billige i drift og slipper ut små CO2-mengder sammenliknet med gass- og kullkraftverk.

Slike fisjonskraftverk er likevel svært omstridte, ikke minst på grunn av frykten for atomulykker, slik som i Tsjernobyl i 1986.

Ingen regjeringskriseDen finske riksdagen Eduskunta skal behandle Samlingspartiets forslag de neste ukene.

Dette vil være det viktigste enkeltstående spørsmålet både for den sittende regjeringen og landets framtid, tror forsvarsministeren.

Han avviser likevel en regjeringskrise i tilfelle forslaget ikke går gjennom.

- Det er opp til Samlingspartiets leder Jyrki Katainens å beslutte hvordan partiet skal forholde seg til et eventuelt avslag.