Hongkong:

Vil bygge verdens største kunstige øyer

Gigantprosjektet skal bedre regionens boligkrise, men møter massiv kritikk.

BOLIGKRISE: Hongkongs boligmarked er under stort press. Nå vil myndighetene bygge kunstige øyer for å få bukt med problemene. Foto: Vincent Yu / AP / NTB Scanpix
BOLIGKRISE: Hongkongs boligmarked er under stort press. Nå vil myndighetene bygge kunstige øyer for å få bukt med problemene. Foto: Vincent Yu / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hongkong vil bruke 665,5 milliarder norske kroner på å lage verdens største kunstige øy-prosjekt. Landområdet skal være på 1000 hektar, og ligge utenfor Lantau, Hongkongs’ største øy.

Prosjektet blir kalt Lantau Vision Tomorrow, og byggingen skal etter planen starte i 2025, og være innflyttingsklar i 2032. De nye øyene vil gi rom for 260 000 leiligheter, hvor 70 prosent vil bli reservert til offentlig boliger, skriver The Guardian.

Bedre boligkrisen

Staten håper prosjektet vil bedre boligkrisen i regionen, som Dagbladet tidligere har beskrevet som verdens vanskeligste. Mens det i Norge bor det rundt 16,5 innbyggere per kvadratkilometer, er tilsvarende tall for Hongkong på 6539.

- Boligprisene i Hongkong er veldig høye, og de fleste har ikke råd til store leiligheter. 82 prosent av husholdningene bor i leiligheter mellom 20 og 70 kvadratmeter, mens fattige bor på et gjennomsnittareal på mindre enn fem kvadratmeter per person. 150 200 familier venter på offentlige boliger med en gjennomsnittlig ventetid på over fem år, forteller Nan Zou Bakkeli, forsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO, til Dagbladet.

Mye kritikk

Lantau Tomorrow Vision-prosjektet har møtt kritikk fra flere hold, hovedsaklig for å være for dyrt og lite miljøvennlig.

Greenpeace Hongkong har, i følge CNN, kritisert staten for å ikke vurdere billigere og mer miljøvennlige alternativer til land mangelen. Eksempelvis utvikling av land som tidligere har vært industriområder.

En opposisjonsgruppe, kalt «Save Lantau», krever at staten stopper prosjektet umiddelbart. I tillegg til å kritisere at prosjektet vil gå på bekostning av det lokale økosystemet, mener de at Lantau Tomorrow, vil bli mye dyrere enn estimert.

- Dette vil bli det dyreste, og mest risikable infrastrukturprosjektet i Hongkongs historie, skriver de på sine nettsider.

- Til fordel for eliten

SIFO-forskeren, forteller at noen kritikere mener prosjektet vil bruke skattebetalernes penger til å investere i boligmarkedet som først og fremst vil være til fordel for økonomiske eliter, og at pengene heller burde brukes til å utvikle sosiale tjenester.

- Andre kritikere har påpekt at populasjonen i Hongkong vil slutte å stige grunnet en stadig eldre befolkning, og at boligpresset derfor kan avta noen år frem tid, forklarer hun.

- Hvem er positive til prosjektet?

- Investorer og forretningsfolk fra naboprovinsene ser gode utviklingsmuligheter. Men vi vet ikke hva slags konsekvenser prosjektet vil få. Det kan føre til økte boligpriser og større sosial ulikhet, men dersom planen om prioritering av blant annet familier med lav inntekt følges opp, kan det redusere presset på boligmarkedet og løse sosiale problemer.

Avviser kritikk

Under en pressekonferanse avviste utviklingsminister, Michael Wong Wai-lun, kritikken om at de enorme kostnadene ville bruke opp mer en halvparten av byens finansreserver.

- Folk er bekymret for at prosjektet vil kunne tømme budsjettet vårt. Vi har konkludert med at det vil det ikke, sa Wong, ifølge South China Morning Post.

Dødsoner

En forsker har tidligere advart mot dødsoner i havet hvor utbyggingen er planlagt. Dødsoner er områder med lite oksygen.

- Jeg lurer på hvordan de har tenkt til å selge eiendommer der i framtida. Folk kan vente seg forverret vannkvalitet, illeluktende forhold, «red tide» (algeoppblomstring) og døde fisker. Det kommer til å gjøre det langt mindre attraktivt å flytte til området, sier David Baker, en forsker ved Universitetet i Hongkongs institutt for marinbiologi, til South China Morning Post (SCMP).

Lokale myndigheter i Hongkong er imidlertid uenig i at det er snakk om en død sone, og viser til egne undersøkelser, melder avisa. Dette skrev Dagbladet i januar.

Dagbladet

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer