Vil bygge verdens største vindmøllepark

I Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Havgul AS har i dag søkt om konsesjon for utbygging av Norges største kraftprosjekt gjennom tidene. Ved kysten av Møre og Romsdal vil de bygge mellom 200 og 500 vindmøller.

- Prosjektet er delt i tre delområder, Havsul I, Havsul II og Havsul IV. Det største prosjektet vil inneholde 160-200 vindmøller, forklarte daglig leder i Havgul, Harald Dirdal på en pressekonferanse i dag.

Den samlede utbyggingskostnaden for Havsulprosjektene er på 16 milliarder kroner. Til sammen vil de tre vindparkene som utgjør Havsul-prosjektet produsere 4,2 TWh årlig.

Utbyggerne av vindmølleparkene vil måtte bruke 350 000 tonn betong for å bygge vindmøllene. I tillegg må de legge et titalls mil med kabler.

Dirdal mener prosjektet vil være klart for utbygging i 2009 eller 2010.

- Få negative konsekvenser

Havsulprosjektene vil påvirke beboerne ved Møre og Romsdalskysten i liten grad. Det vil ikke være mulig å høre vindmøllene fra land. Vindmøllene vil heller ikke påvirke båttrafikken i området.

- Konsekvensene vil være størst for landskapet, men det som bekymrer oss mest er at det biologiske mangfoldet, altså fulgelivet, kan bli påvirket av vindmøllene. Men til gjengjeld vil kommuneøkonomien nyte godt av prosjektene, sa Dirdal.

HELLEVIK PÅ LEPSØYA: Slik ser Havgul AS for seg at vindmølleparken skal se ut. Foto: Havgul AS
HELLEVIK PÅ LEPSØYA: Slik ser Havgul AS for seg at vindmølleparken skal se ut. Foto: Havgul AS Vis mer

Tre alternativer

Konsesjonssøknaden tar utgangspunkt i tre alternativer størrelser på møllene, der det mest sannsynlige alternativet gir totalt 334 vindmøller. Disse møllene har en rotordiameter på 120 meter, og en navhøyde på 95 meter.

Tafjord Kraft har gått inn med 50 prosent til Havsul II. Foreløpig eies de andre prosjektene av Havgul AS.

- Havsulprosjektene er et lite steg i rett retning. Alle land i verden har et eget ansvar for å bygge ut alternative energikilder. Norge er også nødt til å ta sin del av ansvaret. Når oljen og gassen tar slutt er vi avhengige av andre ressurser, sa Harald Dirdal på pressekonferansen

Tidligere i år ble flere vindmølleprosjekter i Norge kritisert av Direktoratet for naturforvaltning (DN) og Riksantikvaren (RA).

HARDØYBURET: Fra Sandøy vil Havsul II se slik ut.