Vil bytte Hermansen mot enighet

Samferdelsminister Dag Jostein Fjærvoll innrømmet i dag indirekte at Norge kan være villige til å ofre Tormod Hermansens mot svensk aksept av de norske spillereglene i tele-krangelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var en meget kortfattet samferdselsminister som i kveld orienterte om sitt møte med den svenske næringsminsteren Bjørn Rosengren på Gardermoen tidligere i dag. - Så lenge det pågår forhandlinger er det begrenset hva man kan svare på, sa han da han ankom regjeringens pressesenter en halv time etter skjema i kveld.

Ikke overraskende slo Fjærvoll fast at den norske tolkningen av stemmerettsregelen, at styreformannen ikke kan bruke sin dobbeltstemme til å overkjøre Norge i de betente lokaliseringspørsmålene, fortsatt står fast.

- Dette er et ufravikelig krav.

Og her har heller ikke den norske regjeringen mye manøvreringsrom. Stortinget krever nemlig full svensk tilslutning til sin tolkning av avtalen.

- Vi er i en situasjon der det ikke er grunnlag for å forhandle om aksjonæravtalen, sa Arbeiderpartiets samferdselspolitiske talsmann Karl Eirik Schjøtt-Pedersen til NTB tidligere i dag.

Setter Hermansen i spill?

Fjærvoll gjorde det videre klart at de ikke ser bort i fra endringer i Telia/Telenors ledelse.

- Vi har erkjent at vi har utfordringer i ledelsen og styre som må avklares før selskapet går videre, sier Fjærvoll. Men før det var aktuelt med forhandlinger, ville han ha svensk tilslutning til den norske tolkningen av fusjonsavtalen.

Dermed blir det mer og mer klart at Hermansens hode på et fat kan bli dronning-offeret Bondevik-regjeringen må gjennomføre for å få berget det de ser på som hele grunnlaget for avtalen, stemmerettsreglene som skal umuliggjøre svensk overkjøring av Norge i sentrale spørsmål.

Svensk forslag?

Fjærvoll ville ikke kommentere påstandene om et svensk fredsforslag der Norge hadde svarfrist til i morgen.

- Det foreligger ingen skriftlige skisser. Derfor er det ikke riktig å gi noen kommentarer.

Fjærvoll gjenopptar kontakten med sin svenske motpart i morgen tidlig.