Vil bytte navn på bygda

Innbyggerne vil ikke lengre ha post sendt til 8470 Møkland.

NAVNEBYTTE: Innbyggerne vil ikke lenger bø i Møkland, men kanskje ikke på bakgrunn av det du tror. FOTO: Rune Eriksen/Vesterålen Online
NAVNEBYTTE: Innbyggerne vil ikke lenger bø i Møkland, men kanskje ikke på bakgrunn av det du tror. FOTO: Rune Eriksen/Vesterålen OnlineVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| BØ/MOLDE (Dagbladet): I et brev til Bø kommune, krever nå grunneierlaget for Møkland, Andsletten og Sunnad i Bø kommune i Nord-Norge at bygden Møkland får nytt navn.

Men ikke fordi navnet kan gi skitne assosiasjoner.  

I brevet fremgår det at grunneierlag ønsker seg et nytt navn for grenda Møkland. Årsaken er at man med bakgrunn i eldre skrifter mener ordlyden i navnet ikke kommer rett ut i forhold til stedsnavnets opprinnelige betydning, skriver nettavisen Vesterålen Online.

I brevet viser de til at gården fra gammelnorsk heter «Miklaland», seinere «Myklaland» som betyr «Storgården». Men ettersom uttalen av «y» mange steder opp gjennom årene mange steder har blitt til «ø», ble også etter hvert den muntlige uttalen av Mykland til Møkland.

- Da skriveformen ble lik taleformen, fikk stedet det navn det har i dag, står det i brevet.

Grunneierlaget viser også til at det samiske navnet på stedet er Mukladde, noe man mener antakelig er en tilpasning av det norske ordet Mykland til samisk uttale. Grunneierlagets ønske er at Bø kommune medvirker til at rett myndighet blir søkt om å endre navnet til Bygden fra Møkland til Mykland.