- Vil bytte ut alle låsene i studentboligene. Prislapp: 27 millioner kroner

Kan måtte betale dyrt for to innbrudd i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) vil skifte ut alle låser i studentboligene sine, etter de to innbruddene i en familieblokk på Tøyen.

- For budsjettet neste år vil vi opprette en egen vakt- og sikkerhetsenhet, fordi vi ønsker økt fokus på vakthold og sikkerhet. Vi har foreslått at 27 millioner kroner settes av til utskifting av alle låsene, sier direktør i SiO bolig, Trond Bakke.

Det var forrige onsdag at innbruddstyver tok seg inn i leiligheten til Nina Hovland Moronski (32) på Tøyen i Oslo - mens hun var hjemme. Hun bor i en blokk for studenter med barn, og i samme blokk har det vært to innbrudd med to ukers mellomrom.

- Skiftes med elektroniske kort Moronski så ingen annen utvei enn å flykte ut på balkongen, og klatre over til naboens balkong, fire etasjer over bakken.

Bakke og SiO ser svært alvorlig på hendelsene, spesielt fordi det bor mange barn i de 96 leilighetene i Enerhaugen studenthus. I to kvelder på rad har vakter  iført SiO-«uniform» sjekket personalia på alle som skal inn og ut av blokka. Det skal de fortsette med i lang tid framover.

- Det er helt uakseptabelt at slikt foregår, ikke bare her, men andre steder også, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom SiO setter av de 27 millionene til sikkerhetsenheten, vil alle studenter, om lag 10 000, få elektroniske nøkkelkort.

- VIL BYTTE UT: Alle låsene i SiOs boliger i Oslo, skal etter planen byttes ut. Studentsamskipnaden vil bruke 27 millioner kroner på å skaffe nye, blant annet på grunn av innbruddet hjemme hos Nina Hovland Moronski. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
- VIL BYTTE UT: Alle låsene i SiOs boliger i Oslo, skal etter planen byttes ut. Studentsamskipnaden vil bruke 27 millioner kroner på å skaffe nye, blant annet på grunn av innbruddet hjemme hos Nina Hovland Moronski. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Det er et prosjekt som kommer til å ta flere år, men vi har planer om å skifte ut alle tradisjonelle nøkler med elektroniske nøkkelkort - som ikke kan kopieres, sier Bakke.

- Studenter må føle seg trygge I tillegg til den omfattende låsutskiftingen vil de opprette en ny sikkerhetsstilling.

- Vi kommer til å ansatte en vakt- og sikkerhetssjef, og opptrappe sikkerheten på de tidene når vi vanligvis ikke har like stor tilstedeværelse, som på kvelder og netter, sier han.

Direktøren sier budsjettforslaget lenge har vært i planene.

- Men vi har selvfølgelig sett nærmere på dette etter at dere begynte å stille oss spørsmål. Vi ønsker at alle som kommer til Oslo for å studere, skal vite at de har trygge og ordnede boligforhold

- Hvordan opplever beboerne de to innbruddene som har skjedd i familieblokka?

- Noen føler seg mer utrygge nå enn før, men andre ser på det som to tilfeldige enkelttilfeller, sier han.

KLATRET OVER: Moronski klatret over fra sin balkong til naboens, da hun ble utsatt for innbrudd mens hun var hjemme. Hun ble stående på naboens balkong mens tyvene forsynte seg. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
KLATRET OVER: Moronski klatret over fra sin balkong til naboens, da hun ble utsatt for innbrudd mens hun var hjemme. Hun ble stående på naboens balkong mens tyvene forsynte seg. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

SiO har ikke fått meldinger om nye innbrudd etter de to på Enerhaugen studenthus, men sier at to uvedkommende i går ble ført vekk av politiet i en av studentblokkene på Vulkan i Oslo.

- Men det var ikke snakk om et innbrudd, bare uvedkommende som ikke hadde noe i blokka å gjøre, sier Bakke.

- Aldri hundre prosent Han presiserer at SiO aldri har vært hardt rammet av innbrudd.

- Vi har ikke ført statistikk, fordi det ikke har vært mange innbrudd. Jeg har nesten aldri hørt om det i våre boliger, sier han. - Det har vært innbrudd i fellesarealene, som for eksempel i boder, men aldri der folk bor. Det har vært rent unntaksvis, sier han.

Han håper det vil være rom for den betydelige investeringen.

- Man kan aldri være hundre prosent sikker på at folk ikke bryter seg inn, og det er selvfølgelig veldig dramatisk for de som opplever innbrudd. Derfor gjør vi det vi kan for å sikre boligene våre, sier Bakke til Dagbladet.

- Adrenalinrush Nina Hovland Moronski, som ble utsatt for innbruddet forrige onsdag, hørte på musikk da hun merket at noen prøvde å komme seg inn.

- Jeg hørte på musikk på hodetelefoner, og hørte et stort dunk. Jeg skjønte raskt at noen holdt på å bryte seg inn, så jeg sørget for å lage en høy lyd ved å slå igjen med en annen dør, slik at de skulle høre at jeg var hjemme. Men de bare fortsatte, forteller hun.

- MÅ HA TRYGGE BOFORHOLD: Direktør i SiO bolig, Trond Bakke, sier studenter, særlig de som tar med seg barn og flytter inn i familieboliger, må kunne føle seg trygge: Foto: SiO
- MÅ HA TRYGGE BOFORHOLD: Direktør i SiO bolig, Trond Bakke, sier studenter, særlig de som tar med seg barn og flytter inn i familieboliger, må kunne føle seg trygge: Foto: SiO Vis mer

- I adrenalinrushet klatret jeg ut og kastet meg over på naboens balkong sier hun, og viser Dagbladet fra fjerde etasje.

Med hjertet i halsen ringte hun politiet.

- De var på tråden mens tyvene tok laptopen og laderen min. De tok ikke noe annet, men sørget for å få med seg laderen. Den var nok viktig, sier hun. - Det hele var fryktelig ekkelt, jeg var så redd.

- REDD: SIO vil innføre nye låser etter innbruddet hjemme hos Nina Hovland Moronski, som leier gjennom studentsamskipnaden. Moronski er glad datteren (8) ikke var hjemme da tyvene tok seg inn. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
- REDD: SIO vil innføre nye låser etter innbruddet hjemme hos Nina Hovland Moronski, som leier gjennom studentsamskipnaden. Moronski er glad datteren (8) ikke var hjemme da tyvene tok seg inn. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer