Vil bytte ut taxfree-vinen med frukt

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo med klar oppfordring til Frp-leder og finansminister Siv Jensen.

HELLER FRUKT: Raymond Johansen (Ap) ønsker heller at ungdom skal få frukt enn at reisende voksne skal få med seg et par ekstra flasker med vin i taxfree-en. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
HELLER FRUKT: Raymond Johansen (Ap) ønsker heller at ungdom skal få frukt enn at reisende voksne skal få med seg et par ekstra flasker med vin i taxfree-en. Foto: Gorm Kallestad / NTB ScanpixVis mer

- Politikk handler om å prioritere, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo.

Nå ber han finansminister Siv Jensen (Frp) om å skrote Frp-seieren fra 2014 da taxfreekvoten ble økt fra fire til seks flasker vin.

I stedet bør pengene gå til gratis skolefrukt for alle ungdomsskoleelever i Norge.

- Ved å ta to taxfree-vinflasker fra de voksne, kan ungdom over hele landet få gratis skolefrukt. Jeg tror vi voksne lever godt med fire i stedet for seks vinflasker når vi handler taxfree. Det blir også litt mindre å bære på vei hjem fra flyplassen og ferja, sier Ap-Raymond.

ARENDALSUKA: Une Bastholm og Jon Georg Dale i debatt om bompenger. Video: Agder TV Vis mer

- Bedre læring

Regnestykket går nesten opp for byrådslederen i hovedstaden, for Finansdepartementet har regnet ut at staten årlig taper 150 millioner kroner på de to ekstra vinflaskene. Gratis skolefrukt til alle ungdomsskoleelever i Norge koster 187 millioner.

Ved å droppe kvoteøkningen kan man altså finansiere gratis skolefrukt fire dager i uka.

Raymond Johansen trekker fram Ung i Oslo-undersøkelsen fra 2018, som viser at bare én av tre ungdommer i Oslo spiser frukt hver dag.

- Når frukt nå blir en del av skolehverdagen, får vi opp konsentrasjonen, opp trivselen og opp læringen. For vi lærer mer når vi er mette. Det er vanskelig å konsentrere seg når man er småsulten, det gjelder like mye i klasserommet som på arbeidsplassen, sier Ap-Raymond, som selv kan merke at blodsukkeret kan bli problematisk lavt.

- Jeg merker det selv. Er jeg småsulten, tar jeg meg et eple eller en banan.

GJØR VIN TIL FRUKT: Raymond Johansen ønsker at finansminister Siv Jensen skal gjøre taxfree-vin til frukt. Her er de sammen på NHOs årskonferanse i 2016.Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
GJØR VIN TIL FRUKT: Raymond Johansen ønsker at finansminister Siv Jensen skal gjøre taxfree-vin til frukt. Her er de sammen på NHOs årskonferanse i 2016.Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

Siv: - Uaktuelt

Finansminister Siv Jensen er ikke videre imponert over «gledesdreperen» Raymond.

- Tirsdag sa Raymond at han heller ville tape valget enn å redusere bompengene. Nå skal han ta fra folk taxfreekvoten. Han lykkes i det minste med å gjøre seg upopulær, sier Siv Jensen, før hun skyter ned ethvert forslag om å redusere taxfreekvoten.

Som kjent irriterte det Fremskrittspartiet kraftig da KrF - mens de satt og forhandlet med Frp om å gå inn i regjeringen - gikk sammen med opposisjonen og nettopp reduserte taxfreekvoten til fire vinflasker. Det ble resolutt reversert da KrF valgte å gå inn i Erna Solbergs fold.

- Det er helt uaktuelt å ta fra folk taxfreekvoten. Det er et smålig forslag fra Arbeiderpartiet. Jeg synes det er bra at de som reiser får valgfrihet og at folk kan få kjøpe litt ekstra vin hvis de lar tobakken være. Det er også bra for folkehelsen dersom færre kjøper tobakk, slår Siv Jensen fast, som mener det må være opp til kommunene selv å prioritere frukt og grønt til ungdommen.

Fruktkongen Raymond

- Kommuneøkonomien de siste åra har vært historisk god. Oslo ville gått med 2,7 milliarder kroner i overskudd, uten eiendomsskatt. Raymond kunne fjernet eiendomsskatten, gitt barna gratis frukt og fremdeles hatt et stort overskudd i kommunen, sier Jensen.

Men her har Ap-Raymond sitt på det tørre, for han har selv innført gratis skolefrukt for 18.000 elever i Oslo-skolen.

Faktisk deles det ut hvert år to millioner frukt til skoleelever i Oslo.

- Jeg vet at mange kommuner har lyst til å gjøre det samme. Derfor kommer jeg med dette forslaget. Det er så paradoksalt at regjeringen heller prioriterer flere statlig subsidierte taxfree-vinflasker for de voksne enn skolefrukt for ungdom, sier Raymond Johansen.