Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil danne Europas forente stater

EU-topp vil gjøre Europa til ett land.

LYTTET TIL CHURCHILL: Visepresident i Europakommisjonen, Viviane Reding tar til orde for en fullstendig økonomisk og politisk union mellom eurolandene. Foto: AP Photo/Yves Logghe
LYTTET TIL CHURCHILL: Visepresident i Europakommisjonen, Viviane Reding tar til orde for en fullstendig økonomisk og politisk union mellom eurolandene. Foto: AP Photo/Yves Logghe Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Den legendariske britiske statsministeren Winston Churchill tok i en berømt tale i 1946 til orde for utviklingen av «De forente europeiske stater» etter mal fra USA for å forhindre nye kriger. Mandag kom EU-topp Viviane Reding med en liknende oppfordring.

- Som Churchill Reding fra Luxembourg er visepresident i Europakommisjonen og kommissær for justis, grunnleggende rettigheter og EU-borgerskap. I et foredrag ved Cambridge University mandag tok hun til orde for at de 18 EU-landene, som er en del av eurosonen, inngår en fullstendig økonomisk og politisk union, ifølge The Guardian.

Reding mener det er behov for store reformer i samarbeidet mellom EU-landene.

- Det svært mye som taler for en ekte økonomisk og politisk union. Min personlige mening er at eurosonen skal bli «Europas forente stater». Som Winston Churchill mener jeg at Storbritannia ikke vil være en del av det, men forbli en nær alliert med en føderal eurosone som landet fortsatt vil dele et felles marked, handelspolitikk og forhåpentligvis en felles sikkerhetsagenda, sier Reding, ifølge avisa.

- Kan skyve Storbritannia ut I foredraget skisserte hun hvordan en stabil euro må være hovedmålet, og at dette viktig både for eurolandene, og landene som står utenfor.

- Euro-medlemmene må anerkjenne behovet for å finne løsninger der deres interesser ofte annerledes enn interessene til EU-landene som ikke har fellesvalutaen. Ellers risikerer de å skyve Storbritannia ut av EU, sier Reding til britiske studenter.

Hun håper på å etterfølge Manuel Barroso som president i Europakommisjonen neste år. Men ifølge kommentatorer, er Luxembourgs statsminister, Jean Claude-Juncker, en langt mer sannsynlig kandidat.

FORBILDE: Storbritannias tidligere statsminister, Winston Churchill, begynte å snakke om Europas forente stater allerede i 1946. Foto: AFP PHOTO/FILES
FORBILDE: Storbritannias tidligere statsminister, Winston Churchill, begynte å snakke om Europas forente stater allerede i 1946. Foto: AFP PHOTO/FILES Vis mer
Hele Norges coronakart