Vil danne internasjonalt muslimsk nettverk

KØBENHAVN (Dagbladet.no): Danmarks mest populære politiker er muslim. Nå vil Naser Khader forene moderate muslimer verden over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Vi er imot at de radikale imamene setter dagsorden i Danmark. De har styrt fordi den stille majoriteten ikke har sagt noe. Vi kjemper for å vise at demokrati og islam kan kombineres, sier den dansk-syriske politikeren Naser Khader til Dagbladet.no.

I løpet av de siste ukenes karikaturbråk har Khader fått stjernestatus i Danmark. Han har gått ut mot fundamentalistene, og ønsker ikke at den danske regjeringen skal beklage trykkingen av Muhammed-karikaturene i Jyllandsposten. Khader kritiserer også danske imamer for å tale med to tunger, og har sett seg lei på at de får representere hele den danske muslimske befolkningen i media.

Går for verden

I dag holdt Khader pressekonferanse om ambisjonene til det nystartede nettverket Demokratiske muslime. Nye muslimske forbilder og talsmenn skal frem, muslimer for demokrati og menneskerettigheter.

- Vår ambisjon er å engasjere videre og slå oss sammen med likesinnede. Muslimer verden over må vise at islam er mer enn vold. Man kan være for demokrati og muslim samtidig, sier Khader.

I en meningsmåling denne uken kom det fram av 85 prosent støtter Khader og hans håndtering av muhammedsaken. Det gjør ham til Danmarks mest populære politiker akkurat nå.

Nettverket har fått nesten 900 medlemmer og 5000 støttemedlemmer i Danmark, og flere skal det bli.

- Det er en folkebevegelse. Vi er igang med å danne nettverk i andre europeiske land for å få til en europeisk versjon av Demokratiske muslimer. Vi har alle slags medlemmer, professorer, rengjøringsassistenter og arbeidsløse. Vi tar utgangspunkt i demokratiet og rettsstaten. Noen av medlemmene våre går i moskeen, andre er religiøse på samme måte som dansker er kristne, noen er ateister, men har den muslimske bakgrunnen.

- DEKOKRATI OG ISLAM KAN KOMBINERES: Foto: AP/ SCANPIX
- DEKOKRATI OG ISLAM KAN KOMBINERES: Foto: AP/ SCANPIX Vis mer

Nettverket, som for eksempel tar avstand fra dødsstraff og innføring av islamsk lov, sharia, er åpent for alle som skriver under på prinsippene de har. Så langt har ingen av de toneangivende danske imanene meldt sin interesse.

- Om Abu Laban kan skrive under på våre prinsipper er han velkommen. Vi har ikke hørt noe fra ham, sier Naser Khader om imamen som har kalt ham for "rotte i hullet" og "tredjerangs politiker".

Laban er en av Danmarks mest kjente muslimske talsmenn, og er blitt hardt angrepet av Khader i karikaturdebatten. Nå vil nettverket rykke inn annonser i arabiske medier for å rette opp i desinformasjonen om karikaturene i Midtøsten som blant andre Laban skal ha stått bak.

- En imam sa gråtende på TV at danskene vil brenne Koranen. Han sa ikke at det var nazister som sto bak. Vi vil understreke slike fakta. Det er ikke fair at Danmark fremstilles slik internasjonalt.

Ikke i Norge

Så langt har ikke nettverket vært i kontakt med norske muslimer, men i andre land er jobben igang. De liberale muslimene i Storbritannia har tatt kontakt og det samme har skjedd med lignende organisasjoner i USA og Canada.

- Problemene med integrasjon og religiøse forskjeller finnes ikke bare i Danmark. Vi vil invitere forskjellige muslimske nettverk fra USA, Canada og Australia til vår generalforsamling, sier Khader.

Mohammad Usman Rana, lederen av pakistansk studentsamfunn i Norge, tviler på at vi har det samme behovet for en slik organisasjon i Norge.

- Her i Norge synes jeg linjen til Islamsk Råd og imamene har imponert. De har gått dialogens vei. Jeg forstår ikke helt begrepet sekulær muslim. Islam er islam, hvordan kan du være muslim om du er sekulær? Det er et ideal for muslimer å leve etter islams regler. Men du kan være demokratisk og muslim, helt klart. Islam er en moderat religion. Jeg tror ikke vi trenger dette i Norge, men hensikten er sikkert god, sier Rana til Dagbladet.no.