Vil danne islamsk stat i Nord-Mali

Tuareg-opprørere og den islamistiske opprørsgruppen Ansar Dine har inngått en avtale.

Tuareg-opprørere og den islamistiske opprørsgruppen Ansar Dine har inngått en avtale om å samarbeide om opprettelsen av en islamsk stat i Nord-Mali. REUTERS/Luc Gnago/SCANPIX
Tuareg-opprørere og den islamistiske opprørsgruppen Ansar Dine har inngått en avtale om å samarbeide om opprettelsen av en islamsk stat i Nord-Mali. REUTERS/Luc Gnago/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tuareg-opprørere og den islamistiske opprørsgruppen Ansar Dine har inngått en avtale om å samarbeide om opprettelsen av en islamsk stat i Nord-Mali.

- De to bevegelsene har dannet overgangsrådet for den islamske staten Azawad, heter det i avtalen som er inngått.

Tuareg-opprørere er organisert i Den nasjonale bevegelsen for frigjøring av Azawad (MNLA). I januar innledet de en offensiv og lyktes med å jage regjeringsstyrkene ut av området, som er større enn Frankrike.

Islamistene i Ansar Dine sluttet seg til, for å kjempe for en islamsk stat i det samme området.

- Vi er alle tilhengere av uavhengighet for Azawad, og vi godtar alle at islam skal være religionen, heter det i avtalen som ble inngått lørdag.

Forhandlingene mellom de to gruppene har pågått i byen Gao, der enigheten ble feiret med rungende skuddsalver i lufta lørdag kveld.

Tuareg-opprøret i Nord-Mali førte i mars til et militærkupp i hovedstaden Bamako, der en gruppe offiserer og soldater grep makten i frustrasjon over myndighetenes manglende evne til å slå ned opprøret.

Kuppet bidro i stedet til å rydde vei for både tuareg-opprørerne og Ansar Dine, som støttes av al-Qaidas nordafrikanske forgrening.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer