Vil danne islamsk stat i Nord-Mali

Tuareg-opprørere og den islamistiske opprørsgruppen Ansar Dine har inngått en avtale.

Tuareg-opprørere og den islamistiske opprørsgruppen Ansar Dine har inngått en avtale om å samarbeide om opprettelsen av en islamsk stat i Nord-Mali. REUTERS/Luc Gnago/SCANPIX
Tuareg-opprørere og den islamistiske opprørsgruppen Ansar Dine har inngått en avtale om å samarbeide om opprettelsen av en islamsk stat i Nord-Mali. REUTERS/Luc Gnago/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tuareg-opprørere og den islamistiske opprørsgruppen Ansar Dine har inngått en avtale om å samarbeide om opprettelsen av en islamsk stat i Nord-Mali.

- De to bevegelsene har dannet overgangsrådet for den islamske staten Azawad, heter det i avtalen som er inngått.

Tuareg-opprørere er organisert i Den nasjonale bevegelsen for frigjøring av Azawad (MNLA). I januar innledet de en offensiv og lyktes med å jage regjeringsstyrkene ut av området, som er større enn Frankrike.

Islamistene i Ansar Dine sluttet seg til, for å kjempe for en islamsk stat i det samme området.

- Vi er alle tilhengere av uavhengighet for Azawad, og vi godtar alle at islam skal være religionen, heter det i avtalen som ble inngått lørdag.

Forhandlingene mellom de to gruppene har pågått i byen Gao, der enigheten ble feiret med rungende skuddsalver i lufta lørdag kveld.

Tuareg-opprøret i Nord-Mali førte i mars til et militærkupp i hovedstaden Bamako, der en gruppe offiserer og soldater grep makten i frustrasjon over myndighetenes manglende evne til å slå ned opprøret.

Kuppet bidro i stedet til å rydde vei for både tuareg-opprørerne og Ansar Dine, som støttes av al-Qaidas nordafrikanske forgrening.

(NTB)