Vil de gi bort 30 milliarder i dag?

90 land på giverlandskonferanse i Paris. Få tror pengene er nok til å løfte palestierne ut av fattigdommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter at fredsprosessen mellom Israel og palestinerne ble gjenopptatt under Annapolis-konferansen i forrige måned, møtes 90 nasjoner til giverlandskonferanse i Paris i dag.

Der er også vår egen utenriksminister Jonas Gahr Støre. Norge er sammen med EU og Frankrike arrangører av konferansen.

Få tror imidlertid at milliardløfter fra Vesten vil løfte palestinerne ut av fattigdommen.

Penger ikke nok

- Palestinerne har fått milliarder av dollar, men hvor har pengene blitt av? spør Ayman Idaes (28) når han snakker med The Guardians reporter.

Ayman Idaes er en av mange palestinske bønder som har følt virkningen av de israelske veisperringene - eller sikkerhetstiltakene som det heter fra israelsk hold - nært på kroppen.

På tross av at palestinerne har mottatt 550 milliarder i støtte siden 1993, blir forholdene for palestinerne stadig verre. Om lag 65 prosent anslås å leve under fattigdomsgrensa.

Selv om giverlandene skulle bla opp 30 milliarder i Paris i dag, mener Verdensbanken at den palestinske økonomien er avhengig av at israelerne letter på noen av restriksjonene.

I PARIS: Midtøsten-kvartettens spesialutsending Tony Blair, FNs generalsekretær Ban Ki-moon, Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner, Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre, den palestinske statsministeren Salman Fayad, EUs utenrikskomissær Benita Ferrero-Waldner, Israels utenriksminister Tzipi Livni og EUs Javier Solana. Foto: EPA/LUCAS DOLEGA /SCANPIX
I PARIS: Midtøsten-kvartettens spesialutsending Tony Blair, FNs generalsekretær Ban Ki-moon, Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner, Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre, den palestinske statsministeren Salman Fayad, EUs utenrikskomissær Benita Ferrero-Waldner, Israels utenriksminister Tzipi Livni og EUs Javier Solana. Foto: EPA/LUCAS DOLEGA /SCANPIX Vis mer

Derfor kommer giverlandene til å oppfordre Israel til å oppheve veisperringene på Vestbredden, sier europeiske diplomater til den israelske avisa Haaretz.

En israelsk diplomat bekreftet i går at Israel er villig til å fjerne veisperringene.

Den palestinske statsministeren Salam Fayad sier at bevegelsesfrihet for palestinerne er absolutt nødvendig for at han skulle lykkes med den økonomiske planen.

Sammen med president Mahmoud Abbas vil statsminister Fayad be om at Israel også fjerner sperringer på Gazastripen.

Fayad, som representerer den Vestbredden-baserte palestinske regjeringen, går inn for at 70 prosent av pengene de håper å få, skal gå til å betale lønninger og velferdsordninger, og at resten skal gå til utviklingsprosjekter, deriblant utbygging av industri og fabrikker på Vestbredden og Gaza.

Krever at arabiske land bidrar

Midt oppi uttrykt givervilje fra USA, EU og Japan, er det uro over arabiske lands motvilje mot å støtte den palestinske selvstyremyndigheten.

Selv om europeiske diplomater helst ikke vil spekulere i offentlighet, antas det at Saudi-Arabia ikke er særlig lystne på å støtte president Abbas\' Fatah på bekostning av Hamas, som styrer de palestinske områdene på Gaza.

Vil de gi bort 30 milliarder i dag?

Delingen av Gaza og Vestbredden mellom henholdsvis det ytterliggående Hamas og det vestlig-støttede Fatah skjedde etter at det ble utkjempet borgerkrig mellom de to palestinske fraksjonene i sommer.

Formelt sett skal statsminister Fayads treårsplan for gjenoppbyggingen av den palestinske økonomien også omfatte Gaza, men mesteparten av pengene kommer mest sannsynlig å gå til det Fatah-kontrollerte Vestbredden.

EUs utenrikskommissær Benita Ferrero-Waldner gjorde det på forhånd klart at de andre giverlandene forventer at de arabiske landene følger opp og gir sin del av støtten som er sårt tiltrengt.

- Det er veldig viktig at de bidrar til å dele byrden, sier Ferrero-Waldner til nyhetsbyrået AP.

Siden 2002 har Den arabiske liga lovet palestinerne mer enn 55 millioner dollar i måneden. Det beløpet er ikke alltid blitt utbetalt.

Dagens giverkonferanse skal tenne nytt fredshåp og håp om økonomisk vekst for palestinerne. Giverlandene kommer sammen med Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet til å følge pengestrømmen tett. Hver tredje måned skal det komme en rappport.

- Paris-konferansen skal en gang for alle få på plass et system med kontroll og oversiktlighet. Vanligvis har vi skrevet ut en sjekk uten at vi visste hva pengene gikk til, sa Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner til Radio J i forkant av konferansen.