Vil de overleve?

I kveld starter den ti timer lange operasjonen som skal skille de siamesiske tvillingene Maria de Jesus og Maria Teresa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Operasjonen startet i 20-tida mandag kveld norsk tid, ifølge Los Angeles Times. Den kan ta fra 12 til 24 timer, skriver avisa.

De to jentene ble født med hodene sammenvokst. De har aldri vært i stand til å kikke på hverandre. Nå håper legene at de kan hjelpe dem til et bedre liv.

Deler blodårer

Om operasjonen lykkes kan de snart gå på egne ben. Men den er risikofylt, det er fare for at en av dem eller begge kan dø.

Maria og Maria ble født for et år siden av sin fattige mor i Guatemala. De kan holde hverandre i hendene, men de har aldri sett hverandres ansikt fordi de er sammenvokst med hodene snudd i hver sin retning.

Jentene deler blodårer i hjernen. Hjernene ders fungerer individuelt, det gjør sjansene mindre for at en oprasjon skal skade deres mentale kapasitet. Legene må sikre blodårene og legge dem i nye baner, slik at tvillingene unngår å få slag.

Personellet har øvd på operasjonen på modeller av babystørrelse der tvillingenes blodårer er merket av.

Risikofylt

Organisasjonen Healing the Children betaler operasjonen som koster 12 millioner kroner.

Den er svært risikofylt.

Men sjansen for at de skal overleve om de forsetter å henge sammen er også svært liten. I dag opereres de på barnesykehuset Mattel i Los Angeles. 50 personer skal arbeide med operasjonen, som tar 10 timer.

Stoler på Gud

Jentene er ved god helse og smiler blidt. Deres mor passer på dem ved sykesengen. Hun er ved godt mot:

- Jeg tror på Gud, og jeg tror alt vil gå bra, sier Mamma Leticia Alba Quiej-Alvarez.

Hun forteller at de to har forskjellige personligheter.

- Maria Teresa er større og mer sosial. Maria Jesus er roligere. Hun liker å se på folk, sier mamma til AP.

Legene er optimister

Lignende oprerasjoner har bare blitt utført fem ganger i løpet av de siste ti årene i USA. Det er ikke alle som har overlevd.

Men nevrokirurg Jorge Lazareff sier at han er overbevist om at dette vil lykkes:

- Jentene er tøffe, de klarer seg, sier Lazareff.

De to kom til Los Angeles for to måneder siden.

Legene har allerede utført en operasjon for å forbedrede dem på dagens store hendelse.

Huden deres har blitt strukket ved at legene har plassert en liten utvidbar ballong under hver babys hodeskalle. Slik skal det bli nok hud til å dekke over hodene deres når de skilles.

Uvanlig

Brødrene Chang og Eng er de mest kjente av alle siamesiske tvillinger. De ble født i Siam (nå Thailand) i 1811. Brødrene var sammenvokst i brystet, giftet seg med to søstre og ble barn til 10 og 12 helt normale barn.

I dag fødes det omkring et par siamesiske tvillinger per 200 000 fødsler. Årsaken til tilstanden er at et befruktet egg som utvikler seg til eneggede tvillinger ikke deler seg fullstendig til to fostre.

<B>SKAL SKILLES I NATT:</B> Operasjonen er beregnet til ti timer. Legene har øvd på modelldukker fra til i dag. Operasjonen er risikofylt, men det er lite sannsynlig at jentene vil overleve om de ikke skilles fra hverandre.
<B>GODT HÅP:</B> Her skal operasjonen skje. Legene har god tro på at den skal lykkes.