Vil dele Microsoft

En amerikansk dommer har vedtatt at Microsoft skal deles i to selskaper. Microsoft-sjef Steve Ballmer anker garantert, og dermed er det klart for nye år i rettssalen for verdens største IT-selskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kveldens avgjørelse av dommer Thomas Penfield Jackson har satt punktum for en to år lang rettstrid. Det amerikanske justisdepartementet mener Microsoft har brutt amerikansk konkurranselovgivning, noe dommer Jackson sa seg enig i tidligere i år.

I kveld kom hans avgjørelse om hvordan selskapets makt skal minskes, og det ser ut til at han som forventet har gått inn for hovedtrekkene i det amerikanske justisdepartementets forslag.

Planen er å dele Microsoft i to enheter, en for programvare, og en for operativsystemer. Disse selskapene vil også kunne bli pålagt visse begrensninger.

- Microsoft, slik det er organisert og ledet for tiden, ikke villig til å akseptere at selskapet har brutt loven eller godta en ordre om å skifte sin praksis, skrev dommer Jackson som forklaring på hvorfor han går inn for å dele opp selskapet.

Jacksons slutning forbyr også selskapet å gå inn i ekslusive avtaler med andre selskaper som kan gå ut over nyutviklingen hos andre IT-selskaper.

Microsofts styreformann og hovedaksjonær Bill Gates mener avgjørelsen ikke er konsistent med tidligere rettsavgjørelser og ikke i pakt med realitetene i markedet.

- Dette er begynnelsen av et nytt kapittel i denne saken, sier han til nyhetsbyrået AP.

Lang kamp

Clinton-administrasjonen har lenge vært ute etter å få gjort noe med Microsofts store dominans i IT-bransjen. Men selv om justisminister Reno seiret i kveld, er kampen langt i fra over. Det er så og si garantert at Microsoft anker saken, og oppsplittingsdommen vil ikke være rettskraftig før en endelig dom i en høyere instans.

Microsoft-sjef Steve Ballmer, som i går og i dag besøkte Norge, er optimistisk og regner regner med å gå seirende ut av rettsbataljen til slutt.

- Vi har ingen plan B. Fortsatt tror vi at det er mulig å vinne frem uten at Microsoft blir delt i flere selskaper. Selskapets drift fortsetter som normalt inntil det eventuelt kommer en slik dom, sa Ballmer på en utviklerkonferanse i Oslo tidligere i dag.

En av de kanskje mer kuriøse, men definivt ikke så festlig for de to det gjelder, punktene i dommen er at Gates og Ballmer kun får lov til å eie aksjer i ett av de to selskapene Microsoft skal deles opp i. Dermed må de velge hvor de vil plassere milliardformuene sine.. Ballmer var sist fredag verdt 145 milliarder kroner, mens verdien på Bill Gates sine Microsoftaksjer skal ligge på rundt en halv billion.

Seier for Reno

Dommen er en stor politisk seier for justisminister Janet Reno, som har lagt mye prestisje i å vinne saken.

- Dommen er en seier for forbrukerne og kampen mot monopolistvirksomheten som har utbredt seg i Microsoft, sa hun på en pressekonferanse umiddelbart etter at dommen falt.

Ender saken med en oppsplitting vil dette være den største saken i sitt slag siden telemonopolet AT & T ble delt opp på slutten av 80-tallet. Den strenge amerikanske konkurranselovgivningen er en arv etter kampen mot Rockefellers Standard Oil Co, som rundt forrige århundreskifte dominerte amerikansk oljebransje totalt.

Det norske oljefondet har kjøpt aksjer i Microsoft til en pris av 1,274 milliarder kroner. Det er en av fondets største plasseringer.

JURIDISK BIKKJESLAGSMÅL: Microsoft tapte første hovedrunde i antitrustsaken, men Microsoft-sjef Steve Ballmer anker garantert kveldens oppsplittingsdom.