Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil dele Norge i fem

STAVANGER (Dagbladet): - Oslo bør ikke lenger være Norges eneste hovedstad. Nordlendinger, trøndere, vestlendinger og sørlendinger bør få sin egen hovedstad. Stikkordet er motmakt mot de sentrale myndigheter og sentralregjeringen, sier ambassaderåd Sverre Jervell til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgen lanseres Jervells bok «Norge foran oppbruddet», som griper rett inn i den aktuelle og opphetede debatten om norsk regionalpolitikk: Han foreslår Norge delt i fem regioner, som bør ha betydelig makt, beskatnings- og beslutningsmyndighet.

- Satt på spissen er ideen den motsatte av Harald Hårfagres: Nemlig å splitte Norge, sier Jervell, som er ambassaderåd i Bonn. Han sier at han ikke har skrevet en bok om hvordan Norge bør bli, men om hva som faktisk skjer . Og at vi derfor må reorganisere nasjonalstaten.

- Vi ser at nasjonalstaten forvitrer, og at utviklingen i en rekke land i Europa går mot sterkere regioner innenfor nasjonalstaten, sier han. Han peker på land som Spania, Italia og Storbritannia. Men spesielt på Belgia, som i praksis allerede er delt inn i tre selvstendige regioner, med egne parlamenter og regionregjeringer.

- I Sverige har de forsøk med den samme desentraliseringen i Skåne.

Alternativ Lundteigen

Jervell sier at ideene er alternativ til Senterpartiet og Per Olaf Lundteigen, som vil stoppe utviklingen med å bevilge mer penger til utkantene: Jeg foreslår å gi regionene mer makt og innflytelse, sier Jervell.
Jervell mener tida er moden for å ta opp utfordringen fra det såkalte Christiansen-utvalget, som ble nedsatt i 1992. Utvalget foreslo å dele opp landet i fem regioner, men stortingsflertallet la debatten på is. Seinere har diskusjonen stadig blitt aktualisert, seinest gjennom spørsmålet om statlig eierskap til sykehusene og økende fraflytting fra utkantstrøk.

Overmoden reform

De siste åra har også nesten alle fylkene i Norge engasjert seg i regionalt samarbeid, og stadig flere røster hevder at fylkene er overmodne for reformer. Blant annet konkluderte et utvalg oppnevnt av Kommunenes Sentralforbund i fjor med at fylkeskommunen langt på vei selv har satt seg på et sidespor.

Reformforslaget fra den tidligere nestlederen i Utenriksdepartementets planleggingsavdeling er i korte trekk:

  • Fylkeskommunene har utspilt sin rolle. De norske fylkene er i europeisk sammenheng små og befolkningsfattige.
  • Fem regionale ting - Hålogaland, Nidaros, Bjørgvin, Sørlandet og Østlandet - må få ansvaret for politikkområder som «regionregjeringer» skal iverksette. Hver av disse regionene bør få egne hovedsteder: Tromsø, Trondheim, Bergen, Kristiansand og Oslo.
  • Regionene bør ha ansvaret for kultur, utdanning og sosial- og helsepolitikk. Til en viss grad også utenrikspolitikk.
  • Tilgang til egne ressurser kan regionene få gjennom beskatningsrett og regionale utviklingsfond.

Skaper tillitskrise

Jervell hevder at dagens styringsordninger, som er bygd opp innenfor nasjonalstatens ramme, ikke fungerer godt nok. Dagens ordninger skaper i stedet tillitskrise mellom sentrum og utkanter. Det kommunale demokratiet er i ferd med å smuldre opp, heter det i boka - som er lagt ut på Internett (www.i.telia.no/norge).

Jervell mener at nye ordninger for organisering av Norge og Norges forhold til Europa må bygges opp. Fylkeskommunene må erstattes av et sterkt regionalt beslutningsnivå, altså en desentralisering av makten. En slik reform vil ifølge UD-toppen være den første store reformen i norsk forvaltning siden 1905.

Han ser to måter å gjennomføre en slik reform på: Enten vedtas det en endring i Grunnloven som gir nyetablerte regioner makt, eller innføres det forsøksregioner - slik som i Sverige.

MOTMAKT: - Norge bør deles i fem regioner med stor makt og innflytelse - for å få motmakt mot sentralmyndighetene, sier ambassaderåd Sverre Jervell.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!