<strong>ALL MAKT I DETTE FOND:</strong> Senterpartiets vil dele opp Statens pensjonsfond utland (SPU), kjent som oljefondet. Her er partileder Trygve Slagsvold Vedum fotografert med nestleder Ola Borten Moe under landsmøtet på Lillestrøm i fjor. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ALL MAKT I DETTE FOND: Senterpartiets vil dele opp Statens pensjonsfond utland (SPU), kjent som oljefondet. Her er partileder Trygve Slagsvold Vedum fotografert med nestleder Ola Borten Moe under landsmøtet på Lillestrøm i fjor. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Vil dele opp Oljefondet

Oljefond-sjef Yngve Slyngstad har for mye makt, mener Ola Borten Moe (Sp).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Når det amerikanske tidsskriftet Forbes har rangert verdens mektigste, har oljefondets leder Yngve Slyngstad flere ganger vært den eneste nordmannen på lista. I fjor kom han på 72. plass.

Han har altfor mye makt, mener Senterparti-nestleder Ola Borten Moe - som nå foreslår å dele oljefondet opp i flere mindre fond, med egne styrer, spredd utover Norge.    

- Det å samle alle eggene i en kurv er en styringsmodell som ikke er tilpasset omfanget og betydningen av det de holder på med. De forvalter to bruttonasjonalprodukter i cash, sier den tidligere olje- og energiministeren til Dagbladet.
  Vil spre makt Oljefondet, som egentlig heter Statens pensjonsfond utland (SPU), har per utgangen av januar 2015 en kapital på over 6650 milliarder kroner. Forvaltning av det som i dag er verdens største nasjonale investeringsfond er lagt til Norges Bank, nærmere bestemt til avdelingen Norges Bank Investment Management (NBIM), og styret i Norges Bank fungerer som styre for virksomheten. 

Forslaget ble presentert i sentralstyremøtet torsdag, og skal deretter ut på høring i partiorganisasjonen. De endelige vedtakene skjer på landsmøtet i Senterpartiet i midten av mars.

«Fondets størrelse utgjør i dag en konsentrasjon av makt og innflytelse det var vanskelig å se for seg den gangen fondet ble konstruert og vedtatt av Stortinget. I en tid der kravene til åpenhet, innsyn og forutsigbarhet stadig blir større, er det grunn til å spørre om organiseringen av fondsforvaltningen er optimal for fremtiden. I et makt- og kontrollperspektiv bør det stilles spørsmålstegn ved om fondet skulle hatt sitt eget styre, og om det er hensiktsmessig å dele det opp i flere fond», heter det i utkastet.
  - Ikke distriktspolitikk Borten Moe mener det særlig er tre forhold som taler for en oppdeling. Han vil spre makt og bygge arbeidsplasser. I tillegg har han tro på geografisk spredning i seg selv som et gode: Der folk «drikker kaffe fra de samme kaffemaskinene», tenkes det også mye likt. Tanken er at fond tilknyttet allerede eksisterende finansmiljø i regionhovedstedene skal konkurrere seg imellom og spesialisere seg innenfor ulike deler av investeringsprofilen.

- Jeg ser ingen grunn til at Slyngstad ikke skal få den konkurransen, sier han.   

Men han understreker:

- Dette er ikke av distriktspolitiske hensyn jeg ønsker dette, kvalitet og avkastning er det viktigste. Jeg tror det er mye å hente på litt avstand.
     - Bør forvaltes som olja Om å bruke oljefondet til å bygge arbeidsplasser sier han:

- Det er jo det som er Norge: At vi har klart å bruke naturressursene våre til å bygge opp industri og kompetanse, vi har gjort det med fisk, skog, mineral, vannkraft og olje- og gass. På samme vis som vi alltid har tenkt langsiktig og industrielt rundt forvaltningen av våre naturressurser, bør vi gjøre det samme rundt forvaltningen av vår kapitalformue. Det er rart at vi ikke har brukt kapitalformuen vår til å skape flere godt betalte høykompetanse-arbeidsplasser i Norge.

- Ser du noen nedsider ved forslaget ditt?

- Jeg syns dette sunt bondevett. Men jeg har respekt for at det som angår struktur, er svært viktig for landet vårt. Så det er viktig å bruke tid på dette, og debattere det skikkelig, så vi ikke gjøre noe overilt. Samtidig er jo trekkraften mot at ingenting skal skje, spesielt sterk i debatter som angår det strukturelle. Jeg er ikke redd for at det ikke vil dukke opp motforestillinger rundt forbi.

<strong>-FOR MYE MAKT:</strong> Direktør for Statens pensjonsfond utland, Yngve Slyngstad, bør utsettes for mer konkurranse mener Sp-nestleder Ola Borten Moe. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald / NTB scanpix
-FOR MYE MAKT: Direktør for Statens pensjonsfond utland, Yngve Slyngstad, bør utsettes for mer konkurranse mener Sp-nestleder Ola Borten Moe. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer