VIL HA FORNYBAR UT: SVs Snorre Valen mener Statoils omstridte oppkjøp av skiferolje-selskapet Brigham har aktualisert behovet for å dele opp det statlige eide selskapet i to: - Vi må rett og slett skille ut fornybardelen av Statoil og slippe de folkene fri, sier Valen til Dagsavisen. Foto: SV
VIL HA FORNYBAR UT: SVs Snorre Valen mener Statoils omstridte oppkjøp av skiferolje-selskapet Brigham har aktualisert behovet for å dele opp det statlige eide selskapet i to: - Vi må rett og slett skille ut fornybardelen av Statoil og slippe de folkene fri, sier Valen til Dagsavisen. Foto: SVVis mer

Vil dele opp Statoil i to

SVs Snorre Valen med omstridt forslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Til Dagsavisen i dag sier SVs miljøpolitiske talsmann på Stortinget, Snorre Valen, at han vil dele Statoil i to.

- Vi må rett og slett skille ut fornybardelen av Statoil og slippe de folkene fri, sier Valen til Dagsavisen.

Omstridt oppkjøp
Mandag offentliggjorde selskapet et oppkjøp av Brigham Exploration Company for 24, 5 milliarder kroner. Selskapets hydrauliske frakturering er særdeles omstridt. Metoden, såkalt «fracking», som deler opp fjell og gjør det lettere å hente ut olje. Teknikken har i USA bidratt til svært forurenset vann enkelte steder. Det har igjen gått ut over dyr og mennesker som bor i nærheten.

Allerede har norsk miljøbevegelse reagert, i omtrent samme stil som da Statoils oljesand-prosjekter ble kjent. Fortsatt eier staten 67 prosent av aksjene i Statoil. Og påny kommer spørsmålet om statlig styring opp i forbindelse med nok et omstridt oppkjøp fra Statoil.

- Forverrer prosessen
Ifølge en gjennomgang WWF har gjort for Dagsavisen, viser at oljefondet så langt har investert 79 milliarder kroner i selskaper som driver med utvinning av omstridt oljesand.

- Dette er penger som kunne bidratt til å løse verdens fornybare energiutfordringer. I stedet binder vi pengene opp i produksjoner som forverrer prosessen, sier Valen til Dagsavisen.

Store skiferområder
Ifølge Dagsavisen mener Valen at Norges internasjonale klimarenommé står i fare, og at det er en stygg ripe i lakken at Statoil ikke satser helhjertet på fornybar energi, men investerer i oljefelter med svært høye klimautslipp.

I USA vil Statoil kunne få tilgang til et 1.500 kvadratkilometer stort skiferområde i Nord-Dakota og Montana, ifølge Dagsavisen.