Vil dele ut oljesjekker

Carl I. Hagen vil dele oljeformuen med deg. I løpet av vinteren lanserer Frp-lederen et forslag om at deler av avkastningen i oljefondet skal sendes ut til de tusen hjem. Gjerne i form av sjekker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Egentlig vil vi gi folk 20 milliarder av oljepengene i form av skatte- og avgiftslettelser. Men når ikke vi får flertall for det, må vi tenke annerledes. Jeg vil ikke gå i detalj ennå, men det kommer et forslag i perioden januar- mars, sier Hagen til Dagbladet.

Inspirert av Alaska

Inspirasjonen er hentet fra Alaska, der delstatsmyndighetene har bygd opp et oljefond ikke helt ulikt det norske.

Der fordeler myndighetene avkastningen på innbyggerne.

Ifølge professor Røgnvaldur Hannesson ved Norges Handelshøyskole er sjekken i år på 1963 dollar til hver, skriver NTB. Det tilsvarer rundt 75000 kroner for en familie på fire.

- Oljepengene tilhører folket. Det skulle bare mangle om ikke den jevne norske borger skulle få litt mer glede av dette, mener Hagen.

Hagens nye metode for å få oljepenger ut til folket møter moderat til liten begeistring i de øvrige partiene.

Avviser ikke

Høyres finanspolitiske talsmann, Per-Kristian Foss, tviler på om modellen er direkte overførbar til Norge.

- Det måtte i så fall være som resultat av en reform av Folketrygden. Dersom vi på sikt får en omlegging til et delprivatisert pensjonssystem, er jeg ikke fremmed for å spre deler av oljeformuen til folket. Så får folk bestemme selv om de vil spare eller bruke, sier Foss.

Han påpeker at pensjoner ikke er noe offentlig ansvar i USA, og at det derfor er logisk at Alaska deler ut oljepengene.

Felles ressurs

Ap's Erik Dalheim er ikke tilhenger av å gi folk en årlig utbetaling fra Statens petroleumsfond.

- Oljefondet er en felles ressurs, og jeg tror det er viktig at pengene øremerkes til viktige felles formål i åra som kommer, primært pensjonsutbetalinger, sier Dalheim.