Vil demonstrere for lønna til Langemyhr-polakkene

Har fortsatt ikke fått lønn, selv om kommunen har satt av midler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Oslo bygningsarbeiderforening mener Byggmester Harald Langemyhr AS skylder 38 polske arbeidere til sammen 2 769 614 kroner.

Pengene har arbeiderne ikke sett noe til, selv om Oslo kommune har holdt tilbake penger som de egentlig skulle betale Langemyhr.

Fagforeningen var i går i et møte med kommunenes Omsorgsbygg KF.

Der fikk de ingen lovnader om utbetaling.

- Våre medlemmer er kommet i en juridisk vase, sier Jonas Bals, ombudsmann for østeuropeiske arbeidere i Oslo bygningsarbeiderforening.

En rekke av arbeiderne har nå forlatt Norge. Mange har gitt opp å få utbetalt noe i det hele tatt.

- Vi må få til en løsning mens det fortsatt finnes polske arbeidere å betale tilbake her. I møtet med Omsorgsbygg fikk vi forståelse av at de ikke kunne betale ut penger uten videre, men at det måtte tas en politisk avgjørelse. Derfor vil vi nå henvende oss til politikerne, sier Bals til Dagbladet.no.

Fagforeningen har bedt om et møte med byråd Merete Agerbak-Jensen.

SIKTET: Harald Langemyhr. Foto: Scanpix
SIKTET: Harald Langemyhr. Foto: Scanpix Vis mer

- Hvis vi ikke får klare garantier fra kommunen om at de er sitt ansvar, vil vi vurdere politiske aksjoner og mobilisering av byens fagbevegelse, sier Bals.

- Det er aktuelt med demonstrasjoner. Det er et stort engasjement for denne saken i fagforeningen i Oslo. Men vi håper at vi slipper, og at politikerne står ved sine løfter, sier ombudsmannen.

Kravet fra Oslo Bygningsarbeiderforening bygger på timelister, lønnsslipper og lønns- og trekkoppgaver for hver enkelt ansatt.

Langemyhr har tidligere sagt at de har satt av penger til å betale arbeiderne.

Men selskapet er ikke sikre på at de er enige i fagforeningens krav.

- De har sendt meg et brev der de spør om vi bestrider kravet. Jeg svarte da med et brev der vi ba om å få kravet spesifisert, men vi kan ikke se at vi har fått noe svar, sier Bjørn Sotvedt, selskapets advokat, til Dagbladet.no.

- Vi er enige i at flere av arbeiderne hadde noe lavere lønn enn tariff, omtrent tre kroner. Dette kravet bestrider vi ikke, men hvis kravet gjelder mer enn det må vi se på det, sier advokaten.

- Mange av de ansatte ønsket selv å jobbe lengre dager, slik at de også kunne avspasere flere dager når de først hadde fri, for eksempel for å dra hjem til Polen, sier advokaten.

Samtidig er selskapet i en økonomisk knipe, blant annet fordi kommunen har holdt tilbake betaling.

Vil demonstrere for lønna til Langemyhr-polakkene

Langemyhr er siktet for bedrageri mot Oslo Kommune for totalt 28 millioner kroner. Av dette skal 17,9 millioner ha blitt utbetalt.

Langemyhr hevder han og selskapet er uskyldig og at kravet bygger på feilaktige beregninger.

PRØVER Å FÅ UT LØNN: Jonas Bals.