Vil denne drepe oss alle?

Jorda kan stå midt i siktet til universets dødeligste våpen. - Kan grille alt liv på jorda, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det kan bli et spektakulært syn, men også et av menneskehetens siste: Slutten på stjernesystemet WR104 i konstellasjonen Skytten.

På dette fargerike bildet kjemper en såkalt Wolf-Rayet-stjerne sin siste kamp mellom gravitasjon og ekspansjonskrefter. En kamp den er dømt til å tape, og som vil resultere i en massiv supernovaeksplosjon.

I tur kan det i verste fall føre til et massivt og dødelig gammaglimt - universets største energiutladning - og midt i siktelinja til «dødsstjerna» kan jorda befinne seg, står det i siste nummer av fagtidsskriftet Astrophysical Journal. Og dersom det skulle komme i løpet av de neste tusen årene, da har vi lite å stille opp med.

Vil drepe alt

- Denne stjerna ligger såpass nærme, at dersom den glimter så er det bare å pakke sammen, sier astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard ved Universitetet i Oslo til Dagbladet.no. Han jobber selv med slike stjerner og deres farlige gammaglimt - som på få sekunder frigjør like mye energi som resten av universet til sammen: Altså milliarder på milliarder på milliarder av stjerner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer