STATSLØSE BORGERE: En palestinsk kvinne har med sin sovende lille pike på en demonstrasjon i den palestinske byen Ramallah på Vestbredden i dag. Palestinere over hele verden håper nå at den palestinske presidenten Mahmoud Abbas skal gjøre veien kortere til en selvstendig palestinsk stat. Fredag får vi vite om Abbas krever votering i FNs sikkerhetsråd. Foto: Mohamad Torokman/Reuters/Scanpix
STATSLØSE BORGERE: En palestinsk kvinne har med sin sovende lille pike på en demonstrasjon i den palestinske byen Ramallah på Vestbredden i dag. Palestinere over hele verden håper nå at den palestinske presidenten Mahmoud Abbas skal gjøre veien kortere til en selvstendig palestinsk stat. Fredag får vi vite om Abbas krever votering i FNs sikkerhetsråd. Foto: Mohamad Torokman/Reuters/ScanpixVis mer

Vil denne jenta få sitt eget land?

Tusenvis av palestinere ute i gatene. Håper at Palestina blir FNs 194. stat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Smilende fjes. Palestinske flagg vaiende i vinden. Håp og framtidsoptimisme.

Scenene som i dag utspiller seg i de palestinske byene Ramallah og Hebron i dag er langt fra palestinsk hverdag. Men palestinernes leder og PLO-veteranen Mahmoud Abbas (76) sin avgjørelse om å ta inn Palestina-spørsmålet inn for FN, har gitt nytt håp i en svært desillusjonert befolkning. 

- Jeg tror de fleste palestinerne ikke virkelig tror at Abbas vil nå langt i FN, men de vil støtte ham. Han gjør i det minste noe. Alle har glemt Palestina, fredssamtalene har stoppet, men nå er vi i hvert fall på verdensscenen igjen. De snakker om saken vår nå, sier den 39-årige regissøren Ghada Terawi til britiske The Guardians utsendte i Ramallah.

USA presser Ramallah er det palestinske lederskapets hovedsete på Vestbredden. Her går mange tusen mennesker i gatene for å vise sin støtte for at Abbas nå er i FN. Støttedemonstrasjonene pågår bare timer før den amerikanske presidenten Barack Obama er ventet å holde en tale om den diplomatisk vanskelige saken.

USA og Obama har sagt at palestinerne skal få sin egen stat, men samtidig er det forventet at USA vil nedlegge et veto mot palestinernes krav i FNs sikkerhetsråd. Amerikanerne ønsker ikke at Palestina-saken skal havne i sikkerhetsrådet, og jobber nå som besatt for å få en annen løsning på saken.

- De (USA) har brukt alle former for press, trusler og mye annet, som å sende brev, sende ambassadører, etcetera, etcetera ... Utrolig, sier palestinernes utenriksminister Riyad al-Maliki ifølge Al Jazeera.

Også den palestinske aktivisten Mustafa Barghouti er overrasket over USA.

SPENTE:  Palestinere poserer foran et banner om at Palestina skal bli FNs 194 medlem i Betlehem i dag. Etter år med dårlige nyheter - som stopp i fredsprosess, veisperringer og stadig nye ulovlige israelske bosetninger på Vestbredden - øyner palestinere over hele Vestbredden et ørlite håp om egen stat. Over hele Vestbredden var det demonstrasjoner i dag. Foto: Bernat Armangue/Ap/Scanpix
SPENTE: Palestinere poserer foran et banner om at Palestina skal bli FNs 194 medlem i Betlehem i dag. Etter år med dårlige nyheter - som stopp i fredsprosess, veisperringer og stadig nye ulovlige israelske bosetninger på Vestbredden - øyner palestinere over hele Vestbredden et ørlite håp om egen stat. Over hele Vestbredden var det demonstrasjoner i dag. Foto: Bernat Armangue/Ap/Scanpix Vis mer

- Jeg synes at det er veldig rart at Obama vil nedlegge veto for en palestinsk stat da han for ett år siden i FNs generalforsamling sa han støttet ideen. En palestinsk stat vil skape en ny politisk situasjon der Israel vil okkupere et annet land, sier han til Al Jazeera.

- Tredje intifada Palestinerne på Vestbredden følger nå bevegelsene i FN nøye. Skolene i Ramallah var stengt i dag og flere bedrifter var stengt for at befolkningen kunne være ute i Ramallahs gater for å støtte palestinernes krav om en egen stat.

- Alle i Palestina venter på at FN skal si nei til en palestinsk stat sånn at vi kan sette i gang den tredje intifadaen. Jeg kjempet i den andre intifadaen da jeg var 14, og jeg vil kjempe i den tredje. Jeg vil kjempe til jeg dør. Det vil vi alle, sier 28-årige Bilal Quran til The Guardian.

26-årige Saed Barguthi er veterinær, og sier at palestinernes krav ikke er mer enn å bli behandlet som alle andre mennesker i verden.

- Vi vil ha fred. Vi vil ikke ha krig. Vi vil ikke ha flere mennesker drept for vi har sett nok blod. Vi vil bare ha et land, sier veterinæren.

I byen Nablus, nord på Vestbredden, var også folk i gatene. Også der var interessen for Obama stor: «La oss håpe han ikke svikter oss», var demonstrantenes beskjed, ifølge Al Jazeera.

- Ny dynamikk Om Mahmoud Abbas tar saken inn for FNs sikkerhetsråd er fremdeles uklart. Palestinerne søker råd og innspill i New York, og skal ennå ikke ha bestemt seg hva Abbas gjør på fredag. I går ble det klart at Israels statsminister Benjamin Netanyahu, åpner for forhandlinger med palestinerne.

- Det at palestinerne har gått til FN har ført til en ny dynamikk som forhåpentligvis kan føre til noe positivt, sier generalsekretær i Europarådet, Thorbjørn Jagland på telefon fra New York til Dagbladet.

LEI AV Å VENTE: Like utenfor Jerusalem by passer en ung palestinsk gjeter på geiteflokken sin, mens den jødiske bosettingen Maale Adumim vokser i full fart foran øynene på ham. For få år siden var Maale Adumim en ulovlig bosetting som ble bygget i rekordfart. Nå er den nærmest er en fullgod bydel, inkludert i Jerusalem av et omfattende tunnel- og veinett. Foto: Ahmad Gharabli/Afp/Scanpix
LEI AV Å VENTE: Like utenfor Jerusalem by passer en ung palestinsk gjeter på geiteflokken sin, mens den jødiske bosettingen Maale Adumim vokser i full fart foran øynene på ham. For få år siden var Maale Adumim en ulovlig bosetting som ble bygget i rekordfart. Nå er den nærmest er en fullgod bydel, inkludert i Jerusalem av et omfattende tunnel- og veinett. Foto: Ahmad Gharabli/Afp/Scanpix Vis mer

Obama skal møte den palestinske presidenten Abbas og Israels statsminister Netanyahu etter talen sin i dag. Målet er å unngå full konfrontasjon og veto i sikkerhetsrådet.

Hektisk diplomati Abbas har vært i en lang rekke møter med toppledere fra hele verden siden han kom til New York i helga.

Palestinerne trenger å sikre seg ni stemmer blant de 15 medlemmene av Sikkerhetsrådet for å bli opptatt som fullverdig medlem av FN, uten at noen av de fem vetomaktene stemmer imot.

TAR OVER MER LAND: Mens israelske og palestinske ledere er i New York for å diskutere Palestinas framtid, overtar jødiske bosettere stadig mer av det som er ment å være palestinernes framtidige land på Vestbredden. Her står en bosetterfamilie og ser på at soldater og bevæpnede bosettere øver på å beskytte den nye utposten, Havat Gilad (sør for Nablus), mot inntrengere. Foto: Nir Elias/Reuters/Scanpix
TAR OVER MER LAND: Mens israelske og palestinske ledere er i New York for å diskutere Palestinas framtid, overtar jødiske bosettere stadig mer av det som er ment å være palestinernes framtidige land på Vestbredden. Her står en bosetterfamilie og ser på at soldater og bevæpnede bosettere øver på å beskytte den nye utposten, Havat Gilad (sør for Nablus), mot inntrengere. Foto: Nir Elias/Reuters/Scanpix Vis mer