HARDE SKYTS: Ron Paul har vært en underdog i kampen om å bli republikanernes neste presidentkandidat. Nå ligger han godt an inn mot det første valget i Iowa 3. januar, derfor bruker hans motkandidater all sin tid på å slenge med leppa om Pauls politikk. AFP Photo/Jewel Samad
HARDE SKYTS: Ron Paul har vært en underdog i kampen om å bli republikanernes neste presidentkandidat. Nå ligger han godt an inn mot det første valget i Iowa 3. januar, derfor bruker hans motkandidater all sin tid på å slenge med leppa om Pauls politikk. AFP Photo/Jewel SamadVis mer

Vil denne mannen la Iran fjerne Israel og USA fra jordas overflate?

Desperate republikanske presidentkandidater reiser Iowa rundt på stemmejakt. Det går ut over Ron Paul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Første runde for de republikanske presidentkandidatene går av stabelen om bare få dager, og kandidatene bruker innspurten til å slenge med leppa mot en 76-åring.

Nå er det kandidaten og kongressmannen fra Texas, Ron Paul, får gjennomgå.

- Jeg tror valget av Ron Paul eller Barack Obama vil være et dårlig valg for Amerika, sier presidentkandidat Newt Gingrich til CNN.

- Hans politiske syn er helt på siden av omtrent alle anstendige amerikanere, sier Gingrich som har gjort det klart at det umulig for han å stemme på Paul om han blir republikanernes kandidat.

- Tenk å ha en fyr som stiller som president som kommer til å være til venstre for Obama når det gjelder nasjonal sikkerhet, sier Rick Santorum.

 - En ting han kan gjøre om han blir president er å hente hjem troppene våre. Han kan stenge vår bare i Tyskland. Han kan stenge vår base i Japan. Han kan sende flåten vår hjem. Tror du resten av verden kommer til å si «Å, vel, det er fint»?, fortsatte Santroum, som advarer mot Paul syn på utenrikspolitikk.

FORSVARER AV LIV, EKTESKAP OG FAMILIE: Michele Bachmann bruker sin tid på å reise rundt i Iowa i et siste forsøk på å kapre velgere. Hun kritiserer sine motkandidater for å være svake i spørsmål om abort og ekteskap. Foto: AP Photo/The Telegraph Herald, Jessica Reilly
FORSVARER AV LIV, EKTESKAP OG FAMILIE: Michele Bachmann bruker sin tid på å reise rundt i Iowa i et siste forsøk på å kapre velgere. Hun kritiserer sine motkandidater for å være svake i spørsmål om abort og ekteskap. Foto: AP Photo/The Telegraph Herald, Jessica Reilly Vis mer

Paul er tilhenger av libertarianismen, og ønsker seg blant annet en ikke-inngripende utenrikspolitikk.

Rick Perry er ikke snauere i sin kritikk av Paul:

- Du vil ikke stemme på en kandidat som vil tillate Iran å fjerne Israel fra jordas overflate, og deretter gjøre det samme med Amerika, sa han i en tale. 
Stemmejakt i Iowa De konservative kandidatene er på intens stemmejakt i Iowa, for 3. januar vil republikanske velgere kunne stemme på den kandidaten de mener egner seg best til å ta opp kampen med Barack Obama om presidentembetet. Grunnen til at kandidatene bruker innspurten på å snakke om Ron Pauls politikk, er fordi meningsmålingene viser at han kaprer stadig flere Iowa-velgere.

Valget i Iowa er en av mange, men her vil trolig nettet stramme seg. New York Times skriver at valget i Iowa er en kamp om å vinne, men også om å ikke lide det største tapet.

Spesielt kandidatene Michele Bachmann, Rick Perry og Rick Santorum, forsøker å vinne gunsten hos de sosialkonservative i Iowa, som ikke ennå har samlet seg om en kandidat.

Derfor har de brukt jula på å reise land og strand rundt i delstaten.

Førstnevnte bruker sine krefter på å anklage motkandidatene for å være forvirra i spørsmålet om homofilt ekteskap og abort. Selv er hun sterk i troa:

FAVORITT: Den tidligere guvernøren i Massachusetts, Mitt Romney, har lenge seilet opp som favoritt til å bli republikanernes neste presidentkandidat. Han bruker tiden inn mot det første valget på å kritisere Obama. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP
FAVORITT: Den tidligere guvernøren i Massachusetts, Mitt Romney, har lenge seilet opp som favoritt til å bli republikanernes neste presidentkandidat. Han bruker tiden inn mot det første valget på å kritisere Obama. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP Vis mer

 - Mitt Romney har forsvart homofilt ekteskap, og til og med signert en vigselsattest for par av samme kjønn, og Ron Paul mener at myndighetene ikke skal beskytte ekteskapsinstitusjonen. Min bakgrunn viser at jeg er en forsvarer av liv, ekteskap og familie, og jeg vil beskytte dette om jeg blir USAs president, sa Bachmann i en tale.

Men selv om hun bruker mye tid motkandidatene, så ignorerer de henne, påpeker New York Times.

Så video - mot abort
Rick Perry, som mange husker best fra TV-fadesen tidligere i høst, prøver å overbevise velgere om at han er konservativ nok ved å sitere Bibelen - og sammenligne seg med profeten Jesaja.

- Da Herren spurte profeten Jesaja «Hvem skal jeg sende og hvem vil gå for oss»?, svarte Jesaja at «Her er jeg, send meg». Dette er deres land. Å ta det tilbake er deres kall. Bli med meg på dette oppdraget, sa han til tilhørere i Osceola.

Her fortalte han også at han har snudd i spørsmålet om abort skal være tillatt etter voldtekt eller hvis det er fare for mors liv.

Ifølge New York Times sa Perry han hadde sett en video, og mener nå at abort bør totalforbys.

Rick Santorum,fortalte også velgerne at ingen er mer «pro-life» enn han - det vil si at ingen er mer imot abort enn ham. Han advarte også velgerne om å kjøpe argumentet om at bare noen av de republikanske kandidatene kan slå Obama under høstens valg:

- Stol på din egen vurdering. Ikke hør på folk som ikke kjenner kandidatene like godt som deg.
  Hanekamp I hele høst har Mitt Romney hatt favorittstempelet, og han retter alle sine skyts mot Obama, istedenfor motkandidatene:

 - Du har hatt din sjanse. Vi har sett resultatene. Nå herr president, nå er det vår tur, sa han i en tale tirsdag.

SAMMENLIGNER SEG MED JESAJA: Rick Perry reiser med buss rundt i Iowa på stemmejakt. Han siterer Bibelen for å overbevise sine velgere om at han er konservativ nok. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP
SAMMENLIGNER SEG MED JESAJA: Rick Perry reiser med buss rundt i Iowa på stemmejakt. Han siterer Bibelen for å overbevise sine velgere om at han er konservativ nok. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP Vis mer

Newt Gingrich har seilet opp på siden av Romney, men nå i innspurten har det snudd. Selv om Gingrich har lovet å ha en positiv valgkamp, kvesser han nå sine uttalelser - ikke bare mot Ron Paul, men også mot Romney.

- Jeg ønsker ikke å være hatefull mot Romney, han er en kompetent leder og en veldig smart fyr. Men å ha noen som er en Massachusetts moderat, som sier han ikke vil gå tilbake til Reagan-Bushårene, som stemte som demokrat og for Paul Tsongas i 1992, som drev valgkamp langt til venstre for Teddy Kennedy... At han kjører en reklamekampanje som stiller spørsmål ved hvor konservativ jeg er?, sier Gingrich, ifølge Associated Press.

I South Carolina stilte Romney spørsmål om Gingrich arbeid for låneselskapet Freddie Mac, og stilte spørsmålet om Gingrich var rett kandidat for Tea Party-bevegelsen.

I retur kjører nå Gingrich-tilhengere en mailkampanje hvor det advares mot Romney:

 - Romney er den nest farligste mannen i USA, og vil videreføre Obamas vei inn mot finanskrise. Ikke la Romney-støttespillerne forvirre deg. 

LOVET Å VÆRE POSITIV - SLENGER MED LEPPA: Newt Gingrich har lovet å holde en positiv valgkamp. Likevel bruker han mye krefter på å kritisere motkandidaten Mitt Romney og Ron Paul. Gingrich har seilet opp som en sterk kandidat, men de siste målingene går ikke i hans favør. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP
LOVET Å VÆRE POSITIV - SLENGER MED LEPPA: Newt Gingrich har lovet å holde en positiv valgkamp. Likevel bruker han mye krefter på å kritisere motkandidaten Mitt Romney og Ron Paul. Gingrich har seilet opp som en sterk kandidat, men de siste målingene går ikke i hans favør. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP Vis mer