- Vil dere ha ham tilbake, får dere hente ham selv

Svensk journalist tatt til fange i Kairo.

TATT TIL FANGE:  Den svenske journalisten Bert Sundström (innfelt) ble tatt til fange ved 14.15-tiden i dag. Foto: REUTERS/Goran Tomasevic/Twitter/Scanpix
TATT TIL FANGE: Den svenske journalisten Bert Sundström (innfelt) ble tatt til fange ved 14.15-tiden i dag. Foto: REUTERS/Goran Tomasevic/Twitter/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den svenske journalisten Bert Sundström, som jobber for Sveriges Television (SVT), ble i dag tatt til fange Kairo.

Ved 14.15-tiden ringte redaktør Robert Wiström i SVT til Bert for å få en rapport fra Tahrir-plassen.

- En arabisk stemme svarte og sa at Bert var tatt til fange. Deretter ble kontakten brutt. Etter dette har det ikke vært mulig å nå ham, sier Robert Wiström, redaktør i SVT, på deres egne nettsider.

- Tatt av hæren I en telefonsamtale, som ble tatt opp på bånd, sa den arabiske stemmen (direkte oversatt av SVT):

«Deres mann er tatt av hæren, dere sønner av en hore. Vil dere ha ham tilbake får dere komme og hente ham. Deres mann er hos den egyptiske regjeringen. Den lever og er våken.»

Bert Sundström var med i en direktesending senest rundt lunsjtider i dag. Han ble sist sett utenfor hotellet Marriot. SVT har tatt kontakt med utenriksdepartemenet og den svenske ambassaden i Kairo.

- Vi mistenker at Bert er pågrepet av egyptisk militære, men vi vet ikke sikkert. Ambassaden vet heller ingenting, sier Olov Carlsson, divisjonssjef på SVTs nyheter.

Norske journalister angrepet Mange utenlandske journalister, deriblant norske journalister, har blitt angrepet eller pågrepet i Kairo. To journalister fra TV 2 ble i dag ranet av mobben og deretter anholdt av egyptisk militære da de skulle hjem til hotellet etter å ha rapportert fra Tahrir-plassen i Kairo sentrum.

Også to journalister fra DN ble angrepet i dag.

- Vi forsøkte å komme oss inn på Tahrir-plassen fra området ved Det amerikanske universitetet. For å komme fram kjørte vi via bakgater. Plutselig ble vi stoppet av en mobb med kniver, skytevåpen og sverd. De tok både kamerautstyr og mobiltelefoner, sier fotograf Tomm W. Christiansen til Dagbladet.

Journalister fra Al Jazeera forteller at de er blitt angrepet målrettet, i tillegg til at myndighetene i Egypt har gjort en rekke forsøk på å stenge kanalen. Blant annet ble seks Al Jazeera-journalister pågrepet på hotellrommene sine av fire politifolk med AK47-gevær.