VARSLER LINJESKIFTE: Leder i Stortingets næringskomite Geir Pollestad (Sp) ber representantene i komiteen si fra når de eier aksjer i selskaper som blir berørt av poltikken de utformer i komiteen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VARSLER LINJESKIFTE: Leder i Stortingets næringskomite Geir Pollestad (Sp) ber representantene i komiteen si fra når de eier aksjer i selskaper som blir berørt av poltikken de utformer i komiteen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Vil diskutere stortingspolitikernes aksjeinteresser i næringskomiteen

Geir Pollestad (Sp) vil vite det når kollegene har eierinteresser i selskaper som påvirkes av sakene komiteen hans behandler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortinget lager rammevilkår, lover for norske bedrifter og selskaper. I dag avslører Dagbladet at flere politikere i Stortingets næringskomité har tjent penger på aksjer i selskaper som er direkte berørt av komiteens arbeid.

Leder i Stortingets næringskomité, Geir Pollestad, har ikke visst om at kollegene hans eier aksjer i selskaper som berøres direkte av avgjørelsene de fatter i komiteen han leder.

Pollestad er ikke fornøyd med hemmelighetskremmeriet og varsler et linjeskifte for komiteen.

- Det er relevant å vite hvilke økonomiske interesser representantene har når vi behandler saker som direkte eller indirekte angår enkeltselskap. Det er naturlig å ta opp dette på neste møte i komiteen, sier Pollestad til Dagbladet.

Komitélederen er også tydelig på hva han mener om å eie aksjer når man arbeider med å regulere norske selskaper.

- Aller best er det å ikke eie enkeltaksjer, sier Pollestad, som selv har valgt å la være.

Åpent aksjonærregister Etter to års kamp for å få innsyn, ledet av Kommunal rapport-journalist Vegard Venl, åpnet Skatteetaten aksjonærregisteret i forrige uke.

Dagbladet har brukt det nylig åpnede aksjonærregisteret for å dokumentere rolleblandingen:

• Stortingspolitikere har hatt lobby-møter om politikkutvikling og investeringer med selskapene der de selv eier aksjer.

• Stortingspolitikere har skrevet og vedtatt innspill til både Eierskapsmeldingen og Havbruksmeldingen som angår selskaper der de selv eier aksjer for hundretusener av kroner.

En av dem er Ove Trellevik (H). Stortingspolitikeren eier en aksjepost han anslår har en verdi på over 600 000 kroner i Austevoll Seafood. Han var med å utforme Havbruksmeldingen som ble vedtatt i juni.

I forkant inviterte han selv selskapets ledelse til møter for å få innspill til hvordan framtidas havbrukspolitikk skulle utformes.

Pollestad er opptatt av at velgerne skal ha tillit til de folkevalgte.

- Hvorfor vil du ta opp aksjeeierskapet med representantene?

- Det er naturlig at velgerne er trygge på at man ikke har standpunkt ut fra personlig vinning. Da er åpenhet viktig, sier Pollestad.

Trellevik mener selv at dobbeltrollen hans er uproblematisk. Men etter å ha blitt kjent med de andre komitémedlemmenes aksjeposter, er Trellevik enig med Pollestad i at det trengs mer åpenhet.

- Regelverket i dag tillater at man blir valgt inn på Stortinget og står fullt på for de selskapene man eier. Bøndene gjør det hele tida. Poenget er at det ikke er like lett å vite hvem som er aksjonær. Fra nå av bør vi ta ordet og orientere de andre komitémedlemmene om hvor vi har investeringer, sier han.

PENGER I SELSKAPER DE REGULERER: Odd Omland (Ap), Jørund Rytman (Frp) og Ove Trellevik (H) eier aksjer i henholdsvis Telenor, Kongsberg gruppen og Austevoll Seafood.
Foto: Dagbladet/Scanpix/Stortinget
PENGER I SELSKAPER DE REGULERER: Odd Omland (Ap), Jørund Rytman (Frp) og Ove Trellevik (H) eier aksjer i henholdsvis Telenor, Kongsberg gruppen og Austevoll Seafood. Foto: Dagbladet/Scanpix/Stortinget Vis mer