Vil disse lekene forgifte lille Oda?

Er disse lekene skadelige for lille Oda? Svar: Det vet vi ikke helt ennå. Men vi vet at flere av plastlekene i en leketøysbutikk inneholder helsefarlige stoffer kalt ftalater. EU diskuterer nå å forby alle leketøy med slike giftstoffer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det startet i våres da EUs forbrukerråd foreslo å forby baby-leker av PVC. Ftalatene myker opp plasten i disse lekene. Rådet er bekymret for at stoffene kan skade småbarn.

En fersk undersøkelse viser at babyer i gjennomsnitt suger eller biter på leker 26 minutter hver dag. Barn under et halvt år suger nesten bare på fingrene, mens de opp til ett år smatter på leker store deler av dagen. Og det er gjennom spyttet fagfolkene er bekymret for at barna skal få i seg for store mengder ftalater. Stoffene kan blant annet svekke barnas immunforsvar og øke risikoen for astma. Omtrent 40 prosent av alle leker inneholder plastmyknere som ftalater.

Men alt dette står det ingenting om på leketøyspakkene Siv Austad (25) studerte da hun i går handlet med datteren Oda på Oslo City.

Burde opplyst

- Siden jeg har en datter, angår dette selvfølgelig meg. Det burde stått på leketøyene hva slags stoffer de inneholdt, sier hun, og tar ut en plastleke fra hylla.

- Det står at den er testet. Kan jeg kjøpe den uten å risikere noe da?

- Nei, sikker kan du ikke være, svarer Bellonas kjemikalie-ekspert Christian Rostock: - Det betyr bare at leken ikke detter fra hverandre når Oda begynner å rive og slite i den. Hvilke leker som inneholder ftalater er nok ikke så lett å sjekke.
Rostock viser til at produsenten av Lego er den eneste som har stanset bruken av ftalater. Andre plastmyknere er fullt mulig å bruke, men de er noe dyrere.

- Vi mener derfor det er uansvarlig av den øvrige leketøysindustriene å la være å skifte ut disse stoffene.

Ny rapport

I Europa kaller leketøysindustrien forbudsforslaget en skandale. For dem vil forbudet koste flesk. For øyeblikket krangler industrien, miljøvernorganisasjoner og forbrukerinteressenter om hvordan de skal tolke en ny, nederlandsk rapport om skadene ved bruk av babyleker. Foreløpig er debatten mer preget av usikkerhet enn slående fakta.

Flere beviser

Men allerede før krigen viste forsøk at rotter eksponert for ftalater utviklet enorme testikler.

- Men de visste ikke hvorfor. Siden er mengden av beviser mot ftalatene økt. Men det er industrien og hvitfrakkene som har bestemt hva som er farlig. Nå vet vi at de har tatt feil i flere tiår, sier Bellonas Christian Rostock.

- Og om to- tre år er jeg sikker på at det ikke lenger vil finnes ftalater i noen leker, sier han.

TROR PÅ FORBUD: Bellonas Christian Rostock tror at leketøysindustrien vil bli presset til å stanse all bruk av ftalater.