Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil DNA-teste mannen staten mener er broren hans

- Uenig i dommen.

VIL REISE HJEM: Mahad Mahamud tapte saken om statsborgerskapet, men varsler nå at han anker dommen. Hans advokat Arild Humlen sier de vil bevise at Mahamud er fra Somalia som han sier, og ikke Djibouti som utlendingsmyndighetene sier. Mahamud håper på en snarlig løsning og at han snart kan gjenoppta livet sitt - enten som norsk statsborger eller i ... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I fjor mistet Mahad Abib Mahamud det norske statsborgerskapet sitt.

I morges ble det kjent at Oslo tingrett mener UDI og UNES vedtak om tilbakekallelse og utvisning er gyldige. Dermed må Mahad, som har vært i Norge i 17 år, forlate landet.

Under en pressekonferanse klokka 13 i dag, fortalte Mahads advokat Arild Humlen at han er overrasket og skuffet over utfallet av dommen.

DNA-test

- Jeg mener at bevisgrunnlaget er svakt. Det gjelder spesielt den personens pass som kom inn i saken, som myndighetene mener er broren hans. Siden dette passet kom inn i saken noen få dager før saken startet, var det ikke mulig for oss å fremskaffe motbevis. Norske myndigheter var i Djibouti for å hente informasjon, de hadde adressen til det de mener er broren til Mahad, men de var ikke der for å treffe ham, sa Humlen.

- Vi vil framover jobbe med å innhente folkeregistreringsdokumenter fra Djibouti som blir overlatt til det norske konsulatet som kan påvise at dette ikke er broren hans, og dersom disse ikke er verifiserbare, vil vi innhenta DNA-dokumentasjon på personen for å bevise at han og Mahad ikke har et slektskapsforhold.

Til Dagbladet sier Mahad at han kommer til å anke dommen.

Vil dø for Norge

- Jeg er uenig i dommen. Vi kommer til å anke. Jeg har vært 17 år i Norge, og det er ikke over. Jeg føler at dommen er urettferdig. Jeg trodde tvilen skulle være til fordel for tiltalte, men her har den kommet forvaltningen til gode, sier Mahamud om dommen.

På pressekonferansen fortalte Mahad at han er trygg på at han har gitt korrekt informasjon til norske myndigheter, og har fortsatt tro på at bevisene de skal innhente, kan føre til at han kan bli norsk statsborger igjen.

- Jeg er statsløs. Jeg er stolt av å være norsk-somalier, og jeg vil dø for Norge. Jeg er usikker på hvordan framtida blir, men jeg håper fornuften brukes her. Jeg håper at jeg i hvert fall får arbeidstillatelse. Somalia har sagt at de kan ta i mot meg, men jeg vil være her. Det er her jeg vil jobbe og leve, sa Mahad under pressekonferansen.

Det er ikke kjent når Mahad må forlate landet.

Tvilen til gode

I Oslo tingretts avsigelse, mener dommeren at UNEs vedtak er gyldige.

«Etter denne gjennomgangen er retten ved en samlet vurdering av bevisbildet i saken kommet til at det er sannsynlig at Mahamud har forklart seg uriktig om sin bakgrunn og identitet. Retten mener at det er sannsynliggjort at Mahamud og Abdoulkader Abdi Mohamed er brødre, og at Mahamud i likhet med sin bror er borger av Djibouti. Mahamud har gjennomgående forklart at det er ett år mellom ham og broren. Broren er i sitt djiboutiske pass og i sitt djiboutiske ID-kort oppført med fødselsdato 06.08.1979, noe som gjør det sannsynlig at Mahamud ikke er født i 1986, som han har forklart, men i 1980/81», heter det i avsigelsen.

Videre mener tingretten at det ikke vil være uforholdsmessig å utvise Mahamud fra Norge, med varig innreiseforbud fra Schengen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media