Vil dø som martyrer

BAGDAD (Dagbladet): De har kommet helt fra Jordan for å melde seg til krigstjeneste som menneskelige skjold. De vil sette seg foran militære mål og presidentpalasser i Bagdad for å hindre luftangrepene. Men etter gårsdagens avtale må de kanskje reise hjem med uforrettet sak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi elsker deg, Saddam! Vi vil ofre oss selv for deg! Jordan støtter deg og det lidende irakiske folket! Gud velsigne Irak!

Slik lyder ropene fra rundt 300 jordanere som har reist den lange veien fra Amman til Bagdad for å bli levende skjold ved byens bombe- og rakettmål.

De er velartikulerte, velutdannede og hele og rene i tøyet. Det er ingenting som tyder på at planene om å sette seg ned midt i bomberegnet er ren retorikk.

Skjold mot
bombene

Hvis Kofi Annans avtale med Irak blir godkjent i Sikkerhetsrådet, tyder imidlertid mye på at jordanerne må nøye seg med å marsjere gjennom Bagdads gater for å protestere mot angrepsplanene.

- Målet vårt er å danne menneskelige skjold mot bombene, sier Mohammad Mouani.
Mouani er nyhetsredaktør i Jordan Radio, og en av de villige martyrene som siden lørdag har ligget i beredskap på Sheraton hotel i Bagdad.

- Det høres farlig ut å stille opp som menneskelige skjold!

- Vi er med våre brødre uansett, sier Mouani.

- Med hvilke mål har dere tenkt å sikte hvis det skulle komme et luftangrep?

- Det er opp til våre irakiske brødre å bestemme, sier han, mens marsjen går gjennom Al Sabaoun-gata til FN-hovedkvarteret i Bagdad.

Muslimsk brorskap

De jordanske demonstrantene representerer ifølge Mouani flere organisasjoner i Jordan, blant annet den svært innflytelsesrike bevegelsen Muslimsk brorskap og partiet Islamsk redningsfront. Demonstrasjonen er vel regissert og godt planlagt. Røde turistbusser står utenfor hotellet til disposisjon for demonstrantene.

- Har dere reist til Bagdad fordi det er forbudt å arrangere proirakiske markeringer i Jordan?

- Nei, vi ville ha reist uansett. Men den jordanske regjeringen er nok ikke glad for dette.

- Vi ønsker imidlertid å benytte vår demokratiske rett til å gi vår fulle støtte til det irakiske folket i kampen mot USAs, Storbritannias og sionistenes uberettigede aggresjon mot Irak, sier Mouani.
Forbudet mot proirakiske demonstrasjoner har ført til voldsomme sammenstøt mellom politi og demonstranter flere dager på rad i den sørjordanske byen Ma'an.

I helga ble tanks satt inn mot Irak-sympatisørene. Kong Hussein har gitt klar beskjed om han ikke vil tolerere flere demonstrasjoner.

<B>VIL OFRE SEG:</B> - Vi elsker Saddam, roper disse jordanerne som i går marsjerte gjennom gatene i Bagdad. Heldigvis ser det ut til at de slipper å gjøre tjeneste som menneskelige skjold.