Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil doble ektefellens arverett, på bekostning av barna

Arvelovsutvalget la fram sin konklusjon i dag.

Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det går fram av arvelovutvalgets forslag til en ny arvelov, som utvalget overleverte til Justisdepartementet i dag.  

Utvalget foreslår blant annet å doble ektefellers arverett i konkurranse med avdødes livsarvinger fra dagens en fjerdedel til en halvdel  - en endring som i praksis rammer særkullsbarn.

Videre forslås det å redusere barns pliktdel - det vil si andelen arv man ikke kan testamentere bort fra sine barn. 

(Se egen faktaramme om de mest sentrale forslagene).
   
Ektefellens minstearv foreslås dessuten økt fra rundt 300 000 kroner til rundt 500 000 kroner.    

- Det betyr at dersom et dødsbo var på 500 000 kroner, vil ektefelle arve alt og barna ingenting. Det skyldes at det gjennomgående antas å være samsvar med avdødes ønsker. Levealderen har økt, og barnas behov for arv antas derfor å være mindre. Barnas behov for arv antas dessuten videre å være gjennomgående mindre enn før, på grunn av den velstandsøkningen som har vært, sa utvalgets leder, lagdommer Torstein Franzen, da han la fram forslaget i dag.

Dersom et dødsbø er på to millioner kroner, vil ektefellen ha krav på én million - mot dagens 500 000 kroner - og barna én million. Samtidig foreslår utvlaget at ektefellen skal være enearving dersom avdødes nærmeste slektsarving er foreldre eller etterkommere av foreldre.

Fornuftig - Jeg har med glede merket meg at dere har lagt fram et balansert lovutkast. Dersom man kaster for fort rundt på arv, blir det fort galt. Vi er opptatt av å ta folket med på råd før vi gjør om på arv. Derfor vil ha forslaget ut på høring før vi konkluderer, sa statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) da han tok imot forslaget: 

- Jeg vil minne om at Frp/Høyre-regjeringen allerede har fjernet arveavgiften, la han til. 

Til Dagbladet sier Brein Karslen at det er for tidlig å konkludere om noe som helst, men om den økte arveretten til ektefeller legger Frp-statssekretæren til:

- Det høres fornuftig ut.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!