Vil doble straffen for Rune Øygard

Aktor ber Høyesterett om to og et halvt års fengsel for overgrepene, og avfeier at medietrykket skal gi mildere straff.

VILLE VÆRE TILSTEDE: Rune Øygard ankom Høyesterett sammen med kona Reidun og forsvarer Mette Yvonne Larsen i morges. Øygard ville ikke bli tatt bilder av inne i rettssalen. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
VILLE VÆRE TILSTEDE: Rune Øygard ankom Høyesterett sammen med kona Reidun og forsvarer Mette Yvonne Larsen i morges. Øygard ville ikke bli tatt bilder av inne i rettssalen. Foto: JACQUES HVISTENDAHLVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Høyesterett i dag startet behandlingen av straffeutmålingen i Øygard-saken, argumenterte aktor Torbjørn Klundseter for en svært kraftig skjerping av straffen eks-ordføreren ble idømt i lagmannsretten.

Der lød dommen på ett år og tre måneders fengsel for gjentatte overgrep mot jenta mens hun var 14-16 år - en straffutmåling både påtalemyndigheten og Øygard anket.

- Flere skjerpende momenter Klundseter vil at Høyesterett dobler straffen.

- Alle straffeutmålingsmomentene vurdert under ett - der det særlig er lagt vekt på fornærmedes alder da overgrepene startet, hvor lang tid det pågikk, aldersforskjellen, graden av utnyttelse og den ekstra belastning eksponeringen av saken har gitt fornærmede - sammenholdt med føringen om en skjerping av straff for overgrep generelt; bør straffen ikke settes lavere enn to år og seks måneder, sa Klundseter i sin prosedyre.

Forsvarer Mette Yvonne Larsen har varslet at hun vil legge fram en rekke avisartikler og argumentere for at den massive medieoppmerksomheten rundt Øygard bør gi lavere straff en lagmannsrettsdommen.

- Fornærmde som har ekstrabelastning Dette ble fullstendig avvist av statsadvokaten, som tvert imot mener at det er fornærmede som har opplevd en uforskyldt ekstrabelastning på grunn av presseomtalen.

- Fornærmede har gjennomlevet en merbelastning som svært få andre overgrepsofre har måttet oppleve, sa Klundseter, som mener Øygard har seg selv å takke for situasjonen han har havnet i.

- Domfelte har etter eget valg vært en profilert politiker, har evne til å bruke mediene og har erfaring fra sitt politiske liv som han også har benyttet i denne sak. Dette gjelder blan annet at han har rutine på å takle kritikk. Han er klar over, kanskje bedre enn noen, at det ville få bred omtale om det ble kjent at hans adferd var i strid med det medieskapte bildet. Med sin rutine og støttespillere med rutine har han lagt rammene for mediedekningen, eller i hvert fall forsøkt å legge rammene, sa statsadvokaten i retten.

Han mener at Høyesterett også må ta hensyn til selve ordførerrollen.

- Det er liten tvil om at han har hatt mulighet til å spille på den posisjonen han har hatt i lokalsamfunnet og til dels i rikspolitikken. Han har hatt et omfattende kontaktnett, som han har benyttet seg av, sa Klundseter foran de fem høyesterettsdommerne som skal avgjøre straffen.

- Kunne ikke gjemme seg Rune Øygard er selv tilstede sammen med kona Reidun på tilhørerbenken i Høyesterett. Den overgrepsdømte 54-åringen ristet på hodet og hvisket et utbrudd til ektefellen da aktor snakket om hvordan han skal ha utnyttet sin posisjon.

Da Mette Yvonne Larsen startet sin prosedyre, beskrev hun belastningen Øygard har blitt utsatt for.

- Det har vært menneskelig drama på begge sider av denne saken, jeg har yst til å minne Høyesterett på det. Da han ble pågrepet var Øygard en offentlig person allerede. Dette var ikke en mann som kunne springe og gjemme seg, sa forsvareren.

Hun mener at påtalemyndigheten også strekker det for langt i beskrivelsen av omfanget av overgrepene. Mens aktor argumenterte for at Høyesterett bør legge til grunn jentas anslag om 50 overgrep, avviser Larsen at det finnes bevis for noe slikt antall.

- Hvor tar man dette fra? Det lar seg ikke tallfeste, slo Øygards advokat fast.

Larsen antyder at påtalemyndigheten nå prøver å kompensere for at Øygard i lagmannsretten ble frikjent for tiltalepunktet som gjaldt ett overgrep før jenta hadde fylt 14 år - noe som ville bli rammet av en alvorligere bestemmelse i Straffeloven.

- Aktors påstand om to og et halvt års fengsel er ikke mulig å belegge, sier forsvareren.

Larsen var i 13-tida ikke ferdig med sin prosedyre.

Det er kun straffeutmålingen som nå skal behandles av Høyesterett, etter at Øygards anke om saksbehandlingsfeil ble avvist. Det er ventet at en avgjørelse om lengden på straffen vil komme om to til tre uker.

Rune Øygard gjorde det i formiddag klart at han ikke ville uttale seg til media om høyesterettsbehandlingen.

BEGGE ANKET: Mens forsvarer Mette Yvonne Larsen prøver å mer enn halvere Rune Øygards tid i fengsel etter lagmannsrettsdommen, argumenterer statsadvokat Torbjørn Klundseter for at straffen skal dobles. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
BEGGE ANKET: Mens forsvarer Mette Yvonne Larsen prøver å mer enn halvere Rune Øygards tid i fengsel etter lagmannsrettsdommen, argumenterer statsadvokat Torbjørn Klundseter for at straffen skal dobles. Foto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer