Flere med omikron på sykehus:

- Vil dominere på sykehus om to uker

Det er fortsatt deltapasientene som dominerer på norske sykehus, men om et par uker vil trolig alle som legges inn ha omikronvarianten, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

MØRKETALL: Assisterende helsedirektør Espen Ropstrup Nakstad sier vi kommer til å se en økning i smitten, og regnestykket inkluderer store mørketall. Reporter: Agusta Magnusdottir Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Tirsdag var det 277 coronapasienter på sykehus i Norge, hvorav 85 var innlagt på intensivavdeling og 64 hadde behov for respirator.

- Bølgen med delta er fortsatt hovedårsak til de fleste innleggelser i Norge, sa fagdirektør Frode Forland i FHI til Dagbladet tirsdag.

Under et intervju med Dagbladet TV sier Espen Rostrup Nakstad at helsemyndighetene foreløpig vet lite om omikronpasientene.

- Fordi det har ikke vært så mange av dem. Men det begynner å bli flere nå, sier Nakstad.

Allerede om to uker mener han at de aller fleste som legges inn, vil være smittet med omikron.

- Det vi ser nå er at det i hovedsak er uvaksinerte pasienter som legges inn, og stadig flere av dem har omikron, sier Nakstad.

- Kan bli mange

I ukesrapporten som kom forrige onsdag, skrev FHI at blant 214 nye pasienter innlagt i intensivavdeling med påvist covid-19 mellom uke 49–52 hadde 161 pasienter, noe som tilsvarer 75 prosent, kjent virusvariant. Bare tre av dem hadde fått påvist omikron.

FÆRRE ALVORLIG SYKE: - Det er veldig gledelig, men samtidig kan det bli mange pasienter, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad om omikronpasientene. Foto: Gorm Kallestad / NTB
FÆRRE ALVORLIG SYKE: - Det er veldig gledelig, men samtidig kan det bli mange pasienter, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad om omikronpasientene. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Men siden den gang har omikron blitt dominerende i Norge, og står nå for rundt 90 prosent av smittetilfellene her til lands.

I land hvor varianten har vært dominerende i lengre tid, har man imidlertid sett at omikronpasientene oftere har kortere liggetid på sykehus, og at de fleste klarer seg uten intensivbehandling, forteller Nakstad.

- Det ser vi blant annet i Storbritannia, hvor de nå snart er oppe i 20 000 pasienter på sykehus, men har langt færre på intensiv. Så det er et tegn på at omikron er mildere, også for dem som legges inn på sykehus, sier Nakstad og legger til:

- Det er veldig gledelig, men samtidig kan det bli mange pasienter.

- Sykehustopp i februar

Tirsdag sa FHIs Forland til Dagbladet at han tror sykehustoppen i Norge vil komme neste måned.

- Det største presset på sykehusene kommer nok i februar. Det er min beste analyse nå, sa han.

Nakstad sier han tror sykehustoppen vil komme om lag ti dager etter at Norge når smittetoppen.

TOPP I FEBRUAR: Fagdirektør Frode Forland i FHI tror Norge vil oppleve størts press på sykehusene i februar. Onsdag legger instututtet fram en ny risikorapport for omikronvariantens spredning i Norge. Foto: Fredrik Hagen / NTB
TOPP I FEBRUAR: Fagdirektør Frode Forland i FHI tror Norge vil oppleve størts press på sykehusene i februar. Onsdag legger instututtet fram en ny risikorapport for omikronvariantens spredning i Norge. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer

Flere ting avgjør

Tirsdag la han fram et regnestykke på NRKs Nyhetsmorgen, som viste at Norge snart kan registrere 80 000 smittetilfeller i uka. Overfor Dagbladet TV inkluderer han mørketall i regnestykket, og sier at det godt kan være at over 100 000 mennesker smittes i Norge hver uke nå.

Når smittetoppen kommer, er fortsatt vanskelig å si og avhenger av flere faktorer, forklarer Nakstad.

- Ingen land har nådd toppen enda, så det blir veldig spennende å se når det snur. Hvor for smitten sprer seg avhenger av hvor mange som rekker å vaksinere seg med tredje dose, og hvordan spredningsmønstret er rundt om i landet geografisk, sier han.

Også immuniteten i befolkningen - hvor mange som er vaksinert eller har gjennomgått covid-19 - samt hvor mange vi er i kontakt med, vil spille en avgjørende rolle her, forklarer Nakstad.

- Det vil være avgjørende for når denne bølgen snur, og hvor raskt den da eventuelt går ned. Det vil være vanskelig å spå, konstaterer han.

- Kan påvirke hastigheten

I Norge har antallet omikrontilfeller steget jevnt og trutt, og dobler seg cirka hver åttende dag - mye på grunn av tiltakene vi har hatt siden før jul, ifølge Nakstad.

- Om tiltakene endres, vil det også kunne påvirke doblingshastigheten.

Norge har det siste døgnet satt ny smitterekord, med over 9600 tilfeller. Det er nå beregnet at omikron står for cirka 90 prosent av alle nye smittetilfeller.

Nakstad sier vintermånedene vi er inne nå, også er med på å påvirke spredningshastigheten.

- Vi har mer kontakt innendørs fordi det er kaldt ute, så det er veldig sannsynlig at dette vil bedre seg utover mars og april, når vi er mer utendørs og har en sterkere immunitet, sier Nakstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer