Vil dømme narkolangere for overdosedrap

Går til krig mot skyhøyt antall heroin-overdoser i USA.

- VI SKAL VÆRE HENSYNSLØSE: Statsadvokat Joseph D. Coronato viser fram heroinbeslag og sier nye metoder og gamle metoder skal tas fram for å få narkoslangere dømt for brukernes overdosedødsfall. En statistikk som har skutt i været de siste åra. Foto: AP / Mel Evans / NTB Scanpix
- VI SKAL VÆRE HENSYNSLØSE: Statsadvokat Joseph D. Coronato viser fram heroinbeslag og sier nye metoder og gamle metoder skal tas fram for å få narkoslangere dømt for brukernes overdosedødsfall. En statistikk som har skutt i været de siste åra. Foto: AP / Mel Evans / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(dagbladet): - Vi kommer til å være hensynsløse, sier påtaleansvarlig Joseph Coronato i Ocean County i New Jersey i USA til nyhetsbyrået AP.

Antallet heroin-overdoser i landet har skutt til himmels de siste årene med 66 prosent fra 2007 til 2011. Antallet dødsfall har økt med 55 prosent.

For å møte den mørke statistikken, blåser påtalemaktene i flere stater i USA støvet av en gammel, streng føderal lov i landet.

20 års fengsel I stedet for å gå etter brukerne skal etterforskerne ved hjelpe av lovverket, nye etterforskningsmetoder og nyskapende teknologi gå etter menneskene som selger og dealer stoffet til brukerne, på en ny måte.

Og straffene skal bli harde.

Loven de skal bruke er sjelden brukt, men nå skal den tas fram igjen. Den sier narkodealere og produsenter kan gjøres ansvarlige for narkobrukere død, og de kan dømmes til maksimalt 20 års fengsel, skriver AP, som har laget en større reportasje om emnet.

Kriminalåsted I tillegg skal ikke overdose behandles som et ulykkessted, men et kriminalåsted. Det vil si at ambulansepersonell må jobbe annerledes, og det skal foretas kriminaltekniske undersøkelser på stedet. Åstedsgranskerne skal sende ofrene til obduksjon og sikre rettsmedisinske bevis.

- Når du kommer til et overdosedødsfall, anse det som et kriminalåsted, sier statsadvokat Kerry Harvey i delstaten Kentucky.

Teknologi skal også brukes mot selgerne. Teledata og granskning av mobiltelefoner kan avsløre hvor de har vært, og hvilke avtaler som er inngått over telefon.

- Folk tekster dealene sine og skriver «Skaff meg litt 'horse'», som er slang for heroin. De møtes på McDonald's, og tre timer seinere er de døde, sier påtaleleder Mike Freeman i Hennpin County i Minnesota.

- Ikke drapsmenn Ikke alle er enige i at narkoselgere bør ansvarliggjøres for dødsfallene.

- Heroindistributører er ikke drapsmenn, og de er ikke drapsmenn når kundene deres dør av overdose, sier advokat og filosofprofessor Douglas Husak ved Rutgers-universitetet.

Nå skal det legges til at Husak tidligere har tatt til ordet for å avkriminalisere flere typer narkotika, melder AP.

Mariann Farino mistet sønnen Raymond i en overdose i januar. Nå er selgeren siktet for dødsfallet.

- Stakk han nåla i armen til sønnen min? Nei. Solgte han sønnen min det sinnssyke stoffet? Ja. Bør han gjøres delvis ansvarlig? Ja, sier moren.

MISTE SØNNEN: Marianne Farino mistet sønnen Raymond i en overdose i januar. Foto: AP / Mel Evans / NTB Scanpix
MISTE SØNNEN: Marianne Farino mistet sønnen Raymond i en overdose i januar. Foto: AP / Mel Evans / NTB Scanpix Vis mer