Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brukte forsvarsspray

Vil dømme Oslo-mann til døden

Dommeren i Somaliland vil dømme en 54 år gammel norsk statsborger til døden. Mannen hevder han forsvarte seg med sprayboks og nekter for å ha drept noen.

ANKLAGET: Her i det delvis norsk finansierte piratfengselet i Hargeisa i Somaliland, sitter den norske statsborgeren som er anklaget for overlagt drap. Han risikerer å bli skutt. Foto: Tony Karumba / AFP
ANKLAGET: Her i det delvis norsk finansierte piratfengselet i Hargeisa i Somaliland, sitter den norske statsborgeren som er anklaget for overlagt drap. Han risikerer å bli skutt. Foto: Tony Karumba / AFP Vis mer

Mannen fra Oslo – som har vært norsk statsborger siden 1995 – frykter at han blir dømt til døden og skutt.

- Jeg var i retten onsdag i forrige uke. Da ville dommeren dømme meg til døden, for overlagt drap. Først da jeg nektet å forklare meg, ble saken midlertidig utsatt, forteller mannen til Dagbladet.

Mannen sitter nå i varetekt i et fengsel som norske og danske myndigheter har finansiert, Hargeisa fengsel i Somaliland. Et fengsel som opprinnelig ble bygget for å plassere pirater som kapret skip ved Afrikas Horn.

RETTSSIKKERHET: Bistandsadvokat Farid Bouras er bekymret for helsetilstanden 54-åringen, som er anklaget for overlagt drap i Somaliland. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
RETTSSIKKERHET: Bistandsadvokat Farid Bouras er bekymret for helsetilstanden 54-åringen, som er anklaget for overlagt drap i Somaliland. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer

Var på ferie

- Jeg var på ferie i Somaliland. Ved 21-tiden 4. april i år var på vei hjem. Uten forvarsel ble jeg angrepet av en mann. Han sparket og slo, mens jeg forsøkte å beskytte meg. Til slutt klarte jeg å få fram en sprayboks, som jeg hadde kjøpt på Clas Ohlson i Oslo. Jeg trodde det var pepperspray, men den lille sprayboksen heter forsvarsspray og kostet 159 kroner, forteller 54-åringen.

- Da jeg fikk sprayet ham, kom jeg meg i sikkerhet, forteller mannen som er anklaget for overlagt drap på en mann i Somaliland.

Dagbladet klart søndag å få direkte kontakt med mannen via en telefon i fengselet.

- Jeg har ikke drept noen. Mannen som politiet her i Somaliland hevder jeg har drept, kom løpende mot meg. Han slo og sparket, før det ble et basketak.

- Vi rullet rundt, mens jeg forsøkte å komme meg vekk. Først da jeg fikk brukt «peppersprayen», slapp han taket, og jeg kom meg i sikkerhet.

Fengslet

Han forteller at han har sårskader på knærne og slagskader i ansiktet etter angrepet.

Noen timer seinere, ved 05-tiden kom politiet på døra til familiens bolig i Hargeisa.

- De anklaget meg for drap, og kastet meg i fengselet. Her har jeg vært siden, forteller mannen.

Han sitter nå i det delvis norsk finansierte Hargeisa fengsel i Somalilands hovedstad.

- De arresterte meg, og anklaget meg for drap. Den eneste jeg gjorde var å forsøke å komme meg i sikkerhet. Derfor sprayet jeg mannen. Da jeg gikk hjem, var han i live, forteller 54-åringen.

«Øye for øye»

Sist onsdag ble han framstilt for en dommer i hovedstaden.

- Dommeren ville dømme meg til døden. Han mente jeg hadde begått et overlagt drap.

- Heldigvis ble rettssaken utsatt. Trolig til i morgen mandag 8. juni. Men jeg vet ikke, hva som skjer. Dommeren var sint og var tydelig på at her i Somaliland ble man dømt til døden, når man hadde drept noen.

TRANGT: Den 54 år gamle norske statsborgeren deler nå celle med fem andre menn. Foto: Tony Karumba / AFP
TRANGT: Den 54 år gamle norske statsborgeren deler nå celle med fem andre menn. Foto: Tony Karumba / AFP Vis mer

- I Somaliland praktiseres en juss som kan beskrives som «øye for øye»-juss, sier 54-åringens norske bistandsadvokat Farid Bouras i Advokatfirmaet Elden. Bouras bistår 54-åringen og norske hans familie.

- Jeg har nå vært i kontakt med justisministeren i Somaliland, Mustafa Mahmood Ali, har lovet å se på saken, sier Farid Bouras til Dagbladet.

- Vår klient er i en håpløs situasjon. Han er syk, og stiller seg fullstendig uforstående til påstandene om at han skal ha drept noen. Han ble angrepet på åpen gate i Hargeisa, og brukte en «safespray» fra en butikk i Oslo til å komme seg i sikkerhet, sier Farid Bouras.

BEVISET: Denne forsvarssprayen kjøpt i Oslo, mener politiet i Somaliland drepte en mann. Sprayboksen er et viktig bevis for politiet i saken mot den 54 år gamle norske statsborgeren. Foto: Politiet / Somaliland
BEVISET: Denne forsvarssprayen kjøpt i Oslo, mener politiet i Somaliland drepte en mann. Sprayboksen er et viktig bevis for politiet i saken mot den 54 år gamle norske statsborgeren. Foto: Politiet / Somaliland Vis mer

Taushetsplikt

- Utenrikstjenesten har vært i kontakt med vedkommende og bistår i henhold til gjeldende rammer for konsulær bistand til norske borgere som blir fengslet i utlandet, sier Siri R. Svendsen, UDs pressetalsperson til Dagbladet.

- På grunn av lovpålagt taushetsplikt kan ikke utenrikstjenesten gå ut med enkeltdetaljer i en konsulærsak, sier Svendsen.

- 54-åringen som er bosatt i Oslo har både sønner, stesønner og en bror i Oslo. Familien er svært bekymret for helsa til mannen som er anklaget for overlagt drap, sier Bouras.

Hjerteproblemer

- Den første uka satt alene på ei celle. Det var fryktelig varmt, og jeg fikk ikke medisinene mine. Jeg har hjerteproblemer, høyt blodtrykk og sukkersyke, forteller 54-åringen til Dagbladet.

De siste ukene har han delt celle med fem andre personer.

- Heldigvis har familien min fått kjøpt noen medisiner til meg her i Hargeisa, fortalte 54-åringe da Dagbladet snakket med han søndag ettermiddag.

Bistandsadvokat Bouras bekrefter at familien til 54-åringen er svært bekymret for helsetilstanden til den drapsanklagede norske statsborgeren.

- Har du fått hjelp eller bistand fra norske myndigheter?

- Nei, men broren min har kontaktet Den norske ambassaden i Nairobi og UD i Oslo, sier 54-åringen.

- Svikter nordmenn

Bistandsadvokat Farid Bouras i Advokatfirmaet Elden mener norske myndigheter svikter norske statsborgere som blir anklaget for kriminalitet i utlandet.

- Jeg har nå flere saker hvor norske statsborgere sitter fengslet eller er anklaget for alvorlige forbrytelser i USA, Japan, Vietnam, Qatar, Emiratene, Tyrkia, New Zeeland, Spania, Frankrike, Romania og Russland for å nevne noen land. Felles i alle sakene er at norske myndigheter er fraværende, sier Bouras.

- Jeg trodde en av utenrikstjenestens viktigste oppgaver var å bistå norske statsborgere som havnet i problemer i andre land.

- Men dessverre er min erfaring at norske myndigheter fraværende i slike saker, sier bistandsadvokat Farid Bouras.

- Først da vi i Advokatfirmaet Elden kontaktet domstolen i Somaliland, var dommeren villig til å utsette saken. Forhåpentligvis får vår klient nå en rettferdig rettergang, sier Farid Bouras.

Dagbladet har forgjeves forsøkt å få kontakt med politiet i Hargeisa.

Heller ikke dommeren, lederen for regiondomstolen i Hargeisa, Abdi Qawdhan, har det vært mulig for Dagbladet å komme i kontakt med.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!