Vil dømme «tikkende bomber» på mistanke

FrP vil dømme utviklingshemmede til omsorg, ved mistanke om at de er farlige. SV foreslår ny ansvars-lov.

Slik skapte Norge en drapsmann: Helse- og sosialpolitikerne på Stortinget er rystet over det offentliges manglende evne til å yte omsorg for Roger. Hvordan den sterkt utviklingshemmede mannen endte opp som drapsmann, blir gransket over 40 sider i juni/juli-nummeret av Magasinet Plot. Foto: Jo Straube
Slik skapte Norge en drapsmann: Helse- og sosialpolitikerne på Stortinget er rystet over det offentliges manglende evne til å yte omsorg for Roger. Hvordan den sterkt utviklingshemmede mannen endte opp som drapsmann, blir gransket over 40 sider i juni/juli-nummeret av Magasinet Plot. Foto: Jo Straube Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): -Er det sterke indikasjoner på at en utviklingshemmet utgjør en stor risiko for samfunnet, må vedkommende kunne dømmes til omsorg i en viss periode. Dette kan føre til at noen blir dømt urettmessig. Men det er nesten bedre at tre eller fem mennesker blir dømt til tvungen omsorg, enn at menneskeliv går tapt. Dette er et etisk minefelt, men vi må ta denne debatten, sier Robert Eriksson (FrP), leder av stortingets sosialkomite til Dagbladet.

Svikt i alle ledd Dagbladet fortalte fredag om utviklingshemmede Roger, som i 2004 ble dømt til tvungen omsorg for et meningsløst og svært voldelig drap årt før. Over 40 sider dokumenterer reportasjemagasinet Plot hvordan hjelpeapparatet sviktet Roger fra han var barn til han ble drapsmann.

Årene før drapet var han alkoholisert, suicidal, diagnostisert til å ha store psykiske problemer, var stadig involert i voldsepisoder og en erklært risikoperson. Men fordi han avviste hjelpeapparatet, grep ingen inn før en mann var død - og Roger ble satt i fengsel.

Hjemkommunen Haugesund mener de heller ikke i dag kunne ha brukt tvangsvirkemidler overfor andre i en liknende situasjon (S. 22).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer