Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil dømme Toska-venn til 18 års fengsel

Kan få en av Norges strengeste narkodommer.

BESLAG: Politiet fulgte smuglerne fra Sverige til Norge. Da de slo til, beslagla de over 50 kilo amfetamin. Foto: Politiet
BESLAG: Politiet fulgte smuglerne fra Sverige til Norge. Da de slo til, beslagla de over 50 kilo amfetamin. Foto: Politiet Vis mer

Politiet har for lengst pekt ham ut som leder av nettverket de mener forsynte store deler av Østlandet med amfetamin og hasj. Nå risikerer han å få en av norsk domstols strengeste straffer for narkotikakriminalitet.

Etter en knapp måned på tiltalebenken i Nedre Romerike tingrett, fikk den 45 år gamle vennen av NOKAS-raner David Toska høre aktors prosedyre.

Statsadvokat Hulda Karlsdottir la der ned påstand om 18 års fengsel for mannen, som blant annet er tiltalt for å ha organisert innførselen og distribusjonen av 50,68 kilo amfetamin, 86,96 kilo hasj og 7,08 kilo råopium.

Nærmest fra første dag har 45-åringen nektet å forklare seg overfor politiet. Heller ikke i retten la han kortene på bordet, men erkjente befatning med deler av den innførte narkotikaen.

To av de andre tiltalte erkjent i retten at de kjørte til Sverige og hentet sekkene og pappkassene med stoff. De hevder derimot at de trodde det utelukkende var snakk om hasj. Statsadvokaten la med det som bakgrunn ned påstand om fem og et halvt års fengsel for dem begge.

- Svært høy straff

Etterforskningen, som av politiet fikk navnet «Operasjon Crescendo», er ikke den eneste store narkotikasaken i norske rettssaler den siste tida. Like før jul ble en dansk statsborger dømt i Oslo tingrett for smugling av 1,6 tonn hasj. Mannen fikk 19 års fengsel.

Forsvarer: Advokat Waqar Malik. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
Forsvarer: Advokat Waqar Malik. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Forsvarer for Toskas venn, advokat Waqar Malik, mener statsadvokat Karlsdottirs påstand om 18 års fengsel er altfor streng. Han ba selv om at klienten får mildest mulig straff dersom han blir dømt, og maksimum 15 års fengsel.

- På bakgrunn av klientens tilståelse, framstår påstanden som svært høy - både i seg selv, men også sett opp imot sammenliknbare saker. Det er selvsagt retten som må ta stilling til bevisvurderingen og straffeutmålingen, men ut ifra det man finner av liknende saker, vil man enkelt se at aktor har lagt seg vesentlig for høyt, sier Malik.

Statsadvokat Karlsdottir har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Rullet opp

Det var i januar i 2018 at opprullingen av saken startet. På en parkeringsplass utenfor Jönköping i Sverige skal flere pappkasser og striesekker med til sammen 150 kilo narkotika ha blitt lempet over fra en lastebilen til en svenskregistrert Volvo.

Bilen skal deretter ha kjørt over grensa til Norge. Planen til det politiet mener var et narkonettverk, ble imidlertid mislykket.

Ifølge Dagbladets opplysninger tok politiet i bruk både omfattende avlytting og en under cover-agent under etterforskningen. Dette ga til slutt detaljerte informasjon om planene.

LABORATORIUM: I Vestfold avdekket politiet dette rommet i en kjeller, hvor det ble blandet ut amfetamin for salg. Foto: Politiet
LABORATORIUM: I Vestfold avdekket politiet dette rommet i en kjeller, hvor det ble blandet ut amfetamin for salg. Foto: Politiet Vis mer

Under ett døgn etter smuglingen slo politiet til og gjorde fire beslag i Oslo. To dager etter ble ytterligere ransakelser og pågripelser gjennomført i Vestfold. Der ble det blant annet produksjonslokalet for utblanding og pakking av amfetamin avdekket.

De involverte måtte med det som bakgrunn innta tiltalebenken i begynnelsen av januar. I tillegg til narkotikainnførsel, salg og oppbevaring, måtte flere av dem svare for blant annet ulovlig oppbevaring av våpen, oppbevaring av dopingmidler og tyveri.